Ministerul Turismului: Agenţia Omnia Turism are conturile blocate. Turiştii care au pachete prin Omnia Turism să nu mai plece în călătorii

Ministerul Turismului a anunţat marţi seara că situaţia creată în urma decesului patronului Omnia Turism este complexă, iar instituţia caută acum soluţii pentru mai multe probleme apărute în urma blocării conturilor bancare ale agenţiei, imediat după ce s-a difuzat în mass-media vestea morţii acestuia. A fost calculată o pierdere de 7,4 milioane euro, din încasarea banilor pe 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, anunță News.ro.
Economica.net - mar, 17 oct. 2017, 20:19
Ministerul Turismului: Agenţia Omnia Turism are conturile blocate. Turiştii care au pachete prin Omnia Turism să nu mai plece în călătorii

Omul de afaceri George Negru, proprietarul touroperatorului Omnia Turism, s-ar fi sinucis din cauza unor probleme financiare, după cum au declarat luni pentru News.ro, surse din piaţă.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a sfătuit pe toţi cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăţi.

„Ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clienţii agenţiei Omnia Turism şi cu reprezentanţii agenţiilor partenere, pentru a găsi posibile soluţii de ieşire din această situaţie. În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasaţi deja de agenţia Omnia Turism din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro”, se arată într-un comunicat emis marţi seara de minister.

De asemenea, într-o primă acţiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a găsit „unele soluţii”, împreună cu reprezentanţii ANAT, MAI şi MAE, pentru aducerea în ţară a unui grup de 80 de români, care au achiziţionat pachete turistice de la această agenţie.

Ministrul Mircea Dobre a discutat personal şi cu reprezentanţii instituţiilor bancare şi a reuşit, astăzi, identificarea unor soluţii legale pentru achitarea unei părţi din costurile necesare aducerii în ţară a celor 80 de turişti blocaţi în străinătate.

Ministerul Turismului precizează că a început un control la această agenţie pe 6 septembrie 2017, iar proprietarul agenţiei a fost invitat, la data de 8 septembrie, să se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente.

„Nu s-a prezentat nimeni din partea agenţiei Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agenţiei, la data de 5 octombrie, când s-a aplicat şi o sancţiune de 2.000 de lei. Proprietarului companiei i s-a lansat o nouă invitaţie de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00 (data de astăzi)”, arată ministerul.

Consecinţele neprezentării ar fi constat într-o nouă amendă şi ridicarea licenţei, în termenul prevăzut de lege.

În urma falimentelor mai multor agenţii de turism, înregistrate în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, în luna august, un proiect de Ordonanţă de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agenţiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări.

„În prezent, Ministerul Turismului, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea efectivă şi concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziţionate de consumatori”, arată ministerul.

Oficialii instituţiei spun că, în zilele următoare, Ministerul Turismului va continua căutarea unor modalităţi de rezolvare pentru cât mai multe dintre problemele create de agenţia Omnia Turism.

De altfel, Ministerul Turismului va organiza miercuri, 18 octombrie, de la ora 10.00, la o conferinţă de presă, pentru mai multe detalii în legătură cu situaţia agenţiei Omnia Turism. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe de la intrarea principală a Platului CFR (sediul Ministerului Transporturilor).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...