Ministerul Turismului şi ANAT colaborează pentru a găsi soluţii privind garantarea pachetelor turistice

Ministerul Turismului şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) lucrează împreună pentru ca trecerea la noul sistem de garantare să nu afecteze mediul de afaceri din turism, dar să asigure protecţia integrală a turiştilor români, potrivit unui comunicat al Ministerului Turismului.
Economica.net - vin, 31 aug. 2018, 11:27
Ministerul Turismului şi ANAT colaborează pentru a găsi soluţii privind garantarea pachetelor turistice

Mecanismele analizate urmăresc să asigure o protecţie efectivă a turiştilor români şi, în acelaşi timp, să nu pericliteze activitatea agenţiilor de turism.

‘Am pus mereu preţ pe consultarea mediului de afaceri din turism pentru că toate schimbările legislative trebuie făcute în concordanţă cu nevoile pieţei. Totodată, trebuie să subliniez faptul că principala grijă a Ministerului a fost protejarea turiştilor români. În acelaşi timp, trebuie ca aceste schimbări legislative să nu afecteze dezvoltarea economică din acest domeniu. Doar prin intermediul acestor consultări vom reuşi să ne coordonăm acţiunile cu ANAT astfel încât agenţiile să nu fie afectate de noile modificări”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, soluţia a stat şi stă în dialogul cu industria din turismul românesc.

„Tocmai de aceea i-am aşezat la masă atât pe reprezentaţii agenţiilor de turism, cât şi pe asigurători, brokeri şi reprezentanţi ai băncilor. Mandatul meu va fi permanent axat pe transparenţă şi dialog’, a adăugat Trif.

La rândul său, ANAT reiterează faptul că dialogul dintre mediul privat şi autorităţi este singura posibilitate pentru ca lucrurile să funcţioneze.

‘Analizăm împreună cu Ministerul Turismului orice posibilitate de utilizare a instrumentelor de garantare prevăzute în legislaţia aprobată recent. Am convingerea că dialogul permanent dintre ANAT şi Ministerul Turismului va duce la apariţia unor sisteme de garantare funcţionale şi accesibile agenţiilor de turism, care să vină în avantajul turiştilor. Sunt încrezător că până la finalul anului venim cu soluţii bune pentru piaţa agenţiilor de turism”, a susţinut Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT.

ANAT a solicitat permanent schimbarea modului în care sunt asigurate pachetele de călătorie, limita de 50.000 de dolari făcând imposibilă despăgubirea turiştilor afectaţi de insolvenţa unei agenţii.

„Noi suntem primii care ne dorim rezolvarea corectă a problemei asigurărilor şi garantării rambursării banilor plătiţi de turişti. Sperăm să demonstrăm că ANAT este o asociaţie credibilă, pregătită să răspundă modificărilor legislative care urmează’, a continuat Demetriade.

România a fost în pericol de a intra în procedura de infringement din cauza neimplementării a două directive europene care vizau garantarea pachetelor turistice. Adoptarea Ordonanţei de Guvern nr. 2/2018 a eliminat riscul ca România să fie amendată drastic din cauza nerespectării legislaţiei europene.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...