Ministrul Agriculturii: Poate fi identificată o soluţie în cazul reciclării ambalajelor, dacă există înţelegere

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că poate fi identificată o soluţie în cazul reciclării ambalajelor puse pe piaţă de industria alimentară românească, primul pas fiind prorogarea termenului de plată, cu o lună sau două, termen care a intrat în vigoare pe 25 ianuarie 2016, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 21:29
Ministrul Agriculturii: Poate fi identificată o soluţie în cazul reciclării ambalajelor, dacă există înţelegere

‘Eu cred că se poate identifica o soluţie, dar cred că trebuie ascultaţi şi producătorii din industria alimentară pentru că ei au cifre, au argumente. În opinia dânşilor este nevoie de continuarea dialogului, altfel se ajunge la un blocaj în care au de ales: fie dau faliment, fie introduc costurile în preţ. Legea este în aplicare şi ei trebuie să plătească 2 lei /kg de ambalaje.(…) Deocamdată s-a discutat de o proprogare de o lună sau două, până se găseşte soluţia cea mai bună. Nu pot să mă pronunţ dacă se va întâmpla, decizia este la Ministerul Mediului, dar cred că trebuie să se găsească o soluţie’, a spus Irimescu.

Acesta a precizat că producătorilor li se reproşează că au acceptat un preţ modic de 65 de bani pe kg de ambalaj în contractele încheiate cu OTR-urile, deşi ştiau că nu se reciclează.

‘Premierul a spus că trebuie să discutăm această problemă. Eu am discutat şi la Ministerul Mediului şi am avut discuţii şi cu cei de la Ministerul Economiei şi al Finanţelor, dar producătorii susţin nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Eu cred că se poate găsi o soluţie, dacă se găseşte puţină întelegere, dacă ne uităm concret la problemă. Există riscul să plătească aceste sume, dar în final să nu se recicleze, nu am nicio garanţie, dacă eu ca instituţie a statului nu mă asigur că se reciclează. Unde este de fapt problema? Nu a plătit producătorul cât trebuie. Producătorilor noştri, concret, li se reproşează că ei au acceptat, în principiu, un preţ modic de 65 de bani pe kilogram deşi ştiau că nu se reciclează, dar trebuia feedback-ul, să vină să spună tu nu ai plătit cât trebuie, nu se reciclează şi vom ajunge să fim introduşi în infringement de Comisia Europeană’, a explicat şeful MADR.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară solicită suspendarea obligaţiei de plată a contribuţiei privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ ‘transparent, echitabil şi controlabil’ pentru toţi actorii din lanţul de reciclare.

Reprezentanţii industriei de conserve din România şi cei din piaţa laptelui afirmă că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Aceştia afirmă că preţul produselor alimentare după introducerea acestor costuri cu reciclarea ambalajelor se vor vedea în preţul produselor alimentare în procente de peste 30%.

Ministerul Mediului preciza, într-un comunicat remis AGERPRES în 21 ianuarie, că intenţia autorităţilor din domeniu nu este de a aplica penalităţi pentru fiecare kilogram de deşeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situaţie a unui infringement pe această temă, caz în care penalităţile europene ajung şi la 200.000 euro pe zi.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...