Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: UE trage de timp ”pentru a obţine mai mulţi bani”

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a acuzat marţi Uniunea Europeană că trage de timp ''pentru a obţine mai mulţi bani'' în negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 oct. 2017, 17:42
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: UE trage de timp ''pentru a obţine mai mulţi bani''

”Ei trag de timp pentru a vedea dacă pot să obţină de la noi mai muţi bani şi, sincer, ceea ce se întâmplă este evident pentru toată lumea”, a declarat el în faţa deputaţilor. ”Aceasta va dura, dar sunt sigur că vom ajunge să obţinem un rezultat satisfăcător pentru toată lumea”, a adăugat negociatorul-şef britanic.

Soluţionarea din punct de vedere financiar este unul dintre aspectele cele mai delicate ale negocierilor ieşirii Marii Britanii din UE. Bruxelles-ul a făcut din aceasta o prioritate, odată cu soarta cetăţenilor europeni şi consecinţele Brexit-ului pentru Irlanda, înainte de orice discuţie privind viitoarele relaţii.

David Davis a dat asigurări că s-au înregistrat progrese în problema drepturilor cetăţenilor şi că discuţiile privind frontiera irlandeză au avansat ”pe cât posibil”, dar a avertizat că angajamentele financiare ”nu pot sosi decât mai târziu”.

”Am atins limitele a ceea ce putem atinge” în negocieri, a adăugat el, făcând apel la trecerea la etapa următoare: viitoarele relaţii între cele două părţi.

David Davis şi-a exprimat speranţa că liderii UE, reuniţi joi şi vineri la Bruxelles, ”vor recunoaşte progresele făcute şi îi vor da lui Michel Barnier (negociatorul-şef al UE pentru Brexit) un mandat pentru a avansa în ritmul şi spiritul de cooperare ce prevalează în prezent”.

La summitul lor, liderii europeni trebuie să decidă dacă s-au înregistrat ”progrese suficiente” în cele trei dosare prioritare, înainte de a putea discuta cu Marea Britanie despre viitoarele relaţii comerciale.

Davis a participat luni seara la un dineu de lucru care i-a reunit pe premierul britanic Theresa May şi pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...