Ministrul Daea a anunţat la Târgul Mare de la Răcăşdia că va fi sprijinită înfiinţarea de centre de preluare a lânii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat duminică, la Târgul Mare de Primăvară de la Răcăşdia, în judeţul Caraş-Severin, că lâna este "o precupare majoră" a Ministerului Agriculturii, el anunţând că în partea a doua a anului vor fi înfiinţate, cu finanţare de la fondul suveran de investiţii, centre de preluare a acestui produs. 
Economica.net - Dum, 26 mart. 2017, 13:11
Ministrul Daea a anunţat la Târgul Mare de la Răcăşdia că va fi sprijinită înfiinţarea de centre de preluare a lânii

„Aceste centre de preluare şi de valorificare a lânii urmează a fi dezvoltate, mai apoi, an de an”, a spus ministrul Agriculturii.

Totodată, ministrul Daea a subliniat că în ceea ce priveşte păşunile, primăriile şi Consiliile locale trebuie să aibă o atitudine corectă faţă de oierii locali şi să nu le împovăreze suplimentar activitatea.

‘Este un interes legitim al fermierilor, al crescătorilor de animale din zonă, să aibă suprafeţe de păşuni pentru a dezvolta acest sector, or acest interes major se regăseşte la nivelul comunelor. Eu îi rog pe primari şi Consiliile locale să-şi valorifice capacitatea decizională în direcţia asigurării păşunilor pentru crescătorii de animale din comunele respective, ale oierilor. Este absolut necesar să avem o atitudine corectă faţă de aceşti crescători de animale, care astăzi sunt într-o situaţie dificilă şi nu trebuie să le împovărăm activitatea prin decizii care îi nemulţumesc’, a afirmat ministrul Daea.

Ediţia a 35-a a Târgului Mare de Primăvară de la Răcăşdia, desfăşurat duminică în prezenţa ministrului Agriculturii, a adunat peste 60 de producători şi comercianţi din zona de vest a ţării, dar şi aproape 7.000 de vizitatori.

‘Aici am putut vedea atât preocupările zonei, dar în acelaşi timp şi gradul de interes pe care îl manifestă oamenii. Am stat de vorbă cu foarte mulţi, cu crescătorii de animale, cu crescătorii de păsări, cu cei care produc în această zonă, pe suprafeţe mici şi am putut constata un ridicat grad de interes, iar din acest punct de vedere sunt şi eu motivat să intru în analiza specifică zonei, în aşa fel încât să venim în întâmpinarea producătorilor din această parte a ţării. Agricultorii să aibă încredere în ceea ce le-am spus, şi anume, că subvenţiile vor veni la timp şi ne dorim ca în continuare să colaborăm, astfel încât să fie satisfăcuţi de munca lor şi să găsească soluţii pentru valorificarea produselor. Crescătorilor de oi le-am explicat ce trebuie să facă în această perioadă. În primul rând, să depună cereri pentru a avea acces la sprijinul cuplat voluntar, să-şi procure berbeci de rasă, care sunt prinşi în registrul genealogic, pentru a avea un berbec de rază la 35 de oi şi a beneficia pentru un număr între 150 şi 500 de oi, care înseamnă un plus de subvenţie pentru fiecare fermier’, a mai declarat Petre Daea.

Târgul de primăvară de la Răcăşdia este singurul de acest tip din zona de vest a ţării, după cum a afirmat fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la eveniment.

‘Acest târg se găseşte într-o zonă cu un grad mare de specificitate a agriculturii, pentru că această zonă nu se potriveşte cu cea din Bărăgan. De asemenea, este pentru prima dată când într-o manifestare de acest tip apare o ofertă pentru fermierii mici. Nu trebuie să uităm că circa 70% dintre fermierii României au nevoie de utilaje cu lăţime de lucru mai mică şi adaptate pentru anumite condiţii. Apoi, mă refer la diversitatea produselor pe care le găsim aici, în cele două ediţii anuale, de primăvară şi de toamnă’, a spus Valeriu Tabără.

La târg au participat peste 60 de expozanţi, cu produse tradiţionale, cu ierbicide, pesticide, seminţe, îngrăşăminte, păsări, animale mari şi mici. Stăpânii celor mai frumoase exemplare au primit premii în bani de la Asociaţia Crescătorilor de Vaci din Răcăşdia, unul dintre organizatorii manifestării, alături de Primăria şi Consiliul local din localitate şi Direcţia Agricolă a judeţului Caraş-Severin.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...