Ministrul Energiei: Discuţiile legate de restructurarea CE Hunedoara sunt complicate

Discuţiile legate de restructurarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) sunt complicate, însă în final se va ajunge la o soluţie, a declarat, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, adăugând că înţelege temerile şi îngrijorările minerilor din Valea Jiului.
Economica.net - lun, 22 feb. 2016, 10:28
Ministrul Energiei: Discuţiile legate de restructurarea CE Hunedoara sunt complicate

Aproximativ 200 de mineri de la exploatarea de cărbune Lonea s-au blocat luni dimineaţă în subteran, nemulţumiţi de situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), oamenii solicitând prezenţa în Valea Jiului a ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

Întrebat ce le transmite minerilor, Victor Grigorescu, prezent la un eveniment pe teme energetice, a declarat: ‘Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o perioadă dificilă. Nu este singura companie, însă acum este nevoie de solidaritate. Este vorba de un proces de restructurare care va fi greu’.

Potrivit ministrului, CE Hunedoara are un management şi administratori care au datorii clare în acest sens.

‘Discuţiile legate de restructurare sunt complicate şi înţeleg temerile şi îngrijorările oamenilor, dar sunt convins că vom găsi soluţii’, a completat Grigorescu.

El a mai spus că, în cazul companiilor cu probleme, cei din conducere ar trebui să fie primii afectaţi.

‘La companiile care trec prin perioade dificile, nu se pune problema să fie afectaţi cei din producţie. Primii care trebuie să suporte aceste dificultăţi sunt cei din conducere’, a adăugat ministrul.

Minerii blocaţi luni dimineaţa în mina Lonea spun că nu vor ieşi din subteran până la venirea ministrului.

‘Până nu vine ministrul în Valea Jiului, să ne spună soarta CEH, minerii spun că nu vor ieşi din subteran’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului ‘Muntele’ de la Mina Lonea, Vasile Păduraru.

Potrivit acestuia, activitatea la Mina Lonea a fost oprită şi de angajaţii care lucrează la suprafaţă.

Păduraru a explicat că starea de spirit a oamenilor este una ‘foarte încinsă’ din cauză că aceştia se tem de falimentul CEH şi de perspectiva că şi-ar putea pierde locurile de muncă.

‘Starea de spirit a oamenilor este foarte încinsă la nivel de subteran şi suprafaţă, dar şi în Valea Jiului este la fel. Oamenii se tem de insolvenţa CEH şi de pericolul falimentului. Vedem falimentul la poarta minei’, a arătat liderul de sindicat.

Acesta a mai spus că va intra în subteran pentru a se alătura ortacilor săi, urmând să revină la suprafaţă doar pentru a discuta cu minerii care vor veni la schimburile următoare.

‘De marţi, nu voi mai ieşi din subteran, până nu vine ministrul în Valea Jiului’, a conchis Păduraru.

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania se află în procedură de insolvenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...