Ministrul Muncii: Am ajuns la o soluţie de compromis cu TeamNet privind sistemul Revisal. Răspunsul Teamnet

Ministerul Muncii a ajuns la o soluţie de compromis cu TeamNet privind sistemul Revisal, în legătură cu care Curtea de Conturi a dat o decizie în care spune că trebuie cedat statului român deoarece este deţinut fraudulos, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul de resort, Dragoş Pîslaru.
Economica.net - Dum, 06 nov. 2016, 18:55
Ministrul Muncii: Am ajuns la o soluţie de compromis cu TeamNet privind sistemul Revisal. Răspunsul Teamnet

„Pentru a crea registrul public am ales să optăm pentru modificarea HG 500, care se referă la registrul privat salarial, Revisal, registrul unde sunt înscrişi toţi salariaţii din sectorul privat şi contractualii din sectorul public. Atunci am spus: cea mai frumoasă modalitate este să creăm registrul privat şi, în oglindă, registrul public. Când ne-am apucat să facem acest lucru, am descoperit că firma de IT care gestiona acest sistem, TeamNet, consideră că au codul sursă şi proprietatea intelectuală a acestui sistem. Lor le-a expirat contractul cu Inspecţia Muncii de ceva vreme şi, în acest moment, avem o decizie a Curţii de Conturi care spune în mod explicit că TeamNet ca şi companie trebuie să cedeze statului român tot sistemul, pentru că îl are în mod fraudulos”, a spus Pîslaru, precizând că baza de date în sine este la Inspecţia Muncii, dar toată arhitectura de software a Revisal şi a ReGes, două sisteme legate, este deţinută „fraudulos” de TeamNet.

Ministrul Muncii a precizat că, în acest context, a început negocierile cu TeamNet pentru codul sursă şi că s-a ajuns la o formulă „cât de cât de compromis”.

„Spre deosebire de colegul meu Cristian Ghinea (fostul ministru al Fondurilor Europene, n.r) eu, în loc să mă raliez public în a face această mărturisire şi a încerca să creez multă gălăgie, în această situaţie am preferat, am încercat să urmăresc interesul instituţional şi să negociez cu TeamNet să îmi dea codul sursă şi să pot rezolva problema. În prima fază, mi-au zis că, deoarece au doi acţionari internaţionali în acest moment, IFC şi o bancă de dezvoltare, au nevoie de un mandat explicit ca să renunţe la acest lucru. Le-am spus că evident pot să aştept o anumită perioadă de timp. Au depăşit acea perioadă de timp şi au venit cu o soluţie care se apropia de ce le-am cerut: că ne dau o parte din sistemul respectiv, dar iniţial voiau să licenţieze Inspecţia Muncii, ca să aibă un drept de a câştiga din veniturile respective. Până la urmă s-a ajuns la o formulă cât de cât de compromis. În acest moment sunt cu această formulă de compromis la Curtea de Conturi”, a explicat Dragoş Pîslaru.

Acesta a subliniat că negocierile cu TeamNet le-a început în iunie şi a menţionat că există un proces pe rol, deoarece Inspecţia Muncii şi TeamNet, au contestat decizia Curţii de Conturi.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că sistemul Revisal este necesar pentru finalizarea Legii salarizării unitare şi că, în prezent, există două variante: „să aşteptăm un răspuns de la Curtea de Conturi şi să vedem acest proces de cedare completă din partea TeamNet a drepturilor de proprietate intelectuală, ca să putem folosi vechiul software”, sau o interfaţă simplă, care să permită o perioadă tranzitorie, pentru care au fost demarate demersurile, cu GovITHub.

Dragoş Pîslaru a precizat, totodată, că nu este singura situaţie de acest fel din minister şi că, în curând va prezenta un raport public în acest sens.

Drept la replică, Teamnet

Ca urmare a publicării unor știri în presa din România pe subiectul REVISAL/ REGES, vă rog să regăsiți în cele ce urmează poziția Teamnet Group:

“Teamnet este producătorul și proprietarul sistemelor informatice REGES (Registrul General de Evidență al Salariaților) și Revisal. Serviciile contractate de Inspecția Muncii (IM) prin licitație deschisă de la Teamnet au fost de închiriere a sistemelor, criteriul a fost prețul cel mai scăzut și oferta a fost facută pentru folosirea și nu pentru vânzarea sistemelor, prin urmare, drepturile de proprietate asupra acestor bunuri ale companiei nu au fost transferate către IM. Contractele de prestări servicii au fost încheiate și îndeplinite respectând standardele legale în vigoare.

Închirierea sistemelor complexe sau utilizarea de produse „software as a service” este cea mai modernă paradigmă în domeniul IT la nivel mondial. „Cloud computing” este o variantă de „software as a service” și sunt deja de notorietate beneficiile acestei abordări din perspectiva eficienței costurilor. Peste tot în lume, în special în statele avansate, guvernele adoptă sisteme „software as a service”, deoarece permit un control mult mai bun al costurilor și transferă toate riscurile de operare către furnizorul de soluție, așa cum a făcut și IM în cazul REGES/ REVISAL.

În momentul de față, inclusiv Comisia Europeană, prin strategia multianuală în domeniul digital la nivelul Uniunii Europene – Agenda Digitală –, recomandă ferm utilizarea sistemelor „as a service” și cloud computing pentru a crește eficiența utilizării sistemelor informatice.

Contractele semnate cu IM au asigurat în permanență accesul acestei instituții la bazele de date care au fost și rămân în proprietatea IM, precum și unul dintre cele mai bune niveluri de disponibilitate a sistemelor. Teamnet a fost și este la dispoziția tuturor clienților săi pentru a oferi asistență în cazul în care se dorește migrarea către alt furnizor de soluție informatică.

În acest context, criticile cu privire la modalitatea de contractare ca și serviciu nu sunt numai nefondate dar, în condițiile în care IM deține deplina proprietate asupra bazelor de date, aceste critici exprimă o viziune învechită, contrară interesului public, care în loc să ajute România să recupereze decalajele față de țările dezvoltate, nu va face decât să creeze întârzieri importante în implementarea unor sisteme sau blocaje grave atunci când bugetele sunt consumate integral pentru investiții și nu se reușește contractarea serviciilor de mentenanță absolut necesare.

Indiferent dacă decizia de a închiria un sistem informatic, o mașină sau un imobil a fost cea mai potrivită sau nu, acest lucru nu poate să schimbe titularul dreptului de proprietate asupra bunului. Decizia de a cumpăra sau închiria un produs, fie că vorbim de o mașină sau un sistem informatic, trebuie să fie fundamentată economic și tehnic de achizitor, în funcție de contextul sau de resursele de care dispune la momentul luării deciziei, dar și de utilizarea optimă a fondurilor publice.

În prezent, există pe rolul Curții de Apel București un litigiu referitor la procesul verbal întocmit de Curtea de Conturi, litigiu în care Teamnet participă pentru a prezenta în fața instanței toate argumente tehnice și juridice necesare stabilirii unei decizii juste.

Echipa noastră menține o comunicare deschisă cu factorii implicați din mediul instituțional pentru a oferi suport în identificarea unor soluții comune optime și speră că, deși e perioada campaniilor electorale, reprezentanții instituțiilor publice nu vor mai încerca să câștige capital electoral vehiculând jumătăți de adevăr în presă.

Respectăm pe deplin dreptul presei de a informa în mod corect asupra temelor de interes public. În acest sens, vă adresăm rugămintea de a aduce clarificările necesare pe acest subiect.”

BOGDAN PADIU
CEO TEAMNET GROUP

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...