Ministrul Transporturilor: Conducerea CNAIR este analizată şi vom lua o decizie până la sfârşitul lunii

Activitatea conducerii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se află în analiză, iar până la sfârşitul lunii se va lua decizia care se impune, a declarat, marţi, ministrul de resort, Felix Stroe, după audierile din Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor.
Economica.net - mar, 07 nov. 2017, 14:11
Ministrul Transporturilor: Conducerea CNAIR este analizată şi vom lua o decizie până la sfârşitul lunii

‘Chiar în momentul în care vorbim, conducerea companiei este analizată şi vom lua o decizie până la sfârşitul lunii’, a spus Stroe, atunci când jurnaliştii l-au întrebat dacă pentru întârzierile în inaugurarea autostrăzilor promise la începutul anului, respectiv circa 90 de kilometri, va răspunde într-un fel conducerea CNAIR.

De asemenea, la audierile din comisie, ministrul a subliniat că este necesară reorganizarea mai multor activităţi.

‘La CNAIR, trebuie să separăm foarte clar lucrurile. Să lăsăm o entitate care să răspundă de administrare şi întreţinere (CNAIR – n. r.) şi să facem operaţional CNIR-ul, respectiv Compania Naţională de Investiţii Rutiere. Trebuie să separăm categoric, definitiv partea de întreţinere, partea de administrare de partea de investiţii şi lucrăm la această operaţionalizare a CNIR. Există CNIR, lucrăm la acest proces de operaţionalizare a CNIR din mers, fără să stopăm activităţile. Va prelua din mers problemele de investiţii şi va deveni operaţional cât mai repede”, a dat asigurări ministrul.

Potrivit acestuia, trebuie recuperate multe întârzieri în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură de autostrăzi.

‘Am vizitat trei şantiere. Sunt vizite de lucru. Am constatat şi lucruri bune şi lucruri rele şi am luat măsuri pentru respectarea graficelor de lucrări, pentru executarea de calitate a acestor lucrări şi pentru luarea de măsuri foarte dure faţă de cei care nu-şi fac treaba bine. Avem în atenţie în mod deosebit corelarea corectă, justă a progresului fizic cu cel financiar, astfel încât ce am plătit să fie acoperit în realizări ale proiectului respectiv’, a explicat el.

Felix Stroe a atras atenţia asupra faptului că multe dintre aceste întârzieri au fost cauzate de birocraţie, de chestiuni care ţin de legislaţie.

‘Din păcate, multe întârzieri sunt cauzate de lucruri birocratice, unor lucruri care ţin de legislaţie. Sunt lucruri care în mod proactiv, printr-o coordonare a mai multor ministere, ar fi putut fi depăşite mult mai repede. Vin de la o discuţie foarte lungă, corectă şi punctuală cu doamna viceprim ministru şi ministru al Mediului, la care au fost prezenţi şi secretarii de stat ai doamnei ministru, dar şi preşedintele Agenţiei de Protecţie a Mediului. Am stabilit şi am instituit două colective de lucru conduse de un secretar de stat. Mâine dimineaţă, la mine în birou, cele două grupuri de lucru vor fi prezente la ora 9:00 şi le vom instrui, le vom stabili foarte clar modul de acţiune, astfel încât să nu mai aşteptăm luni, ani obţinerea unui aviz. De la început, Ministerul Transporturilor, ca beneficiar, să facă documentaţia în mod corect şi de la început Ministerul Mediului să acţioneze foarte rapid pentru emiterea – respectând prevederile legale – a acelor acorduri de mediu fără de care nu se poate obţine autorizaţia de construcţie şi nu se pot demara lucrări. Motivele birocratice au dus la întârzieri enorme în realizarea unor proiecte’, a precizat acesta.

Şeful de la Transporturi a subliniat că, în prezent, sunt 18 autostrăzi în execuţie, ‘mai mari sau mai mici’.

‘Sunt 18 autostrăzi în execuţie, mai mari sau mai mici. Fiecare proiect din cele 18 are un colectiv responsabil de realizarea sa, colectiv care este zilnic prezent pe şantier, la CNAIR spre analiză, în minister unde sunt convocaţi constructorul şi CNAIR. Fiecare colectiv din cele 18 are activitate zilnică timp de 30 de zile pe lună”, a subliniat Stroe.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...