Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea ASE, emise de BNR

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie, în scop numismatic, pe 25 martie, o monedă din argint, o monedă din tombac cuprat şi un set de trei monede - aur, argint, respectiv tombac cuprat - dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Academiei de Studii Economice.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 21:41
Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea ASE, emise de BNR

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, caracteristicile monedelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (astăzi Academia de Studii Economice) sunt următoarele: cea din argint are valoare nominală de 10 lei (titlu 999‰, formă rotundă, diametru de 37 mm, greutate de 31,103 g, calitate proof şi cant zimţat), cea din tombac cuprat are valoare nominală de 1 leu (formă rotundă, diametru de 37 mm, greutate de 23,5 g, calitate proof, cant zimţat). Setul este format dintr-o monedă din tombac cuprat, una din argint şi una din aur, cu valoarea de 100 de lei (titlu 900‰, formă rotundă, diametru de 21 mm, greutate de 6,452 g, calitate proof, cant zimţat).

Aversul monedei din aur prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, valoarea nominală „100 Lei”, stema României, inscripţia „Romania” şi anul de emisiune „2013”.

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, valoarea nominală „10 Lei”, stema României, inscripţia „Romania” şi anul de emisiune „2013”.

Aversul monedei din tombac cuprat prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, valoarea nominală „1 Leu”, stema României, inscripţia „Romania” şi anul de emisiune „2013”.

Reversul monedelor redă o compoziţie reprezentând Aula Magna a Palatului ASE din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc „ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI”, anul înfiinţării acesteia „1913” şi anul centenarului „2013”.

Monedele din argint şi din tombac cuprat, precum şi setul de monede, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajele pentru această emisiune sunt de 500 bucăţi pentru moneda de argint, 500 bucăţi pentru moneda de tombac cuprat şi 250 seturi (monede din aur, argint şi tombac cuprat).

Preţurile de vânzare sunt următoarele: 355 de lei/ bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din argint; 80 de lei/ bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat; 2.145 de lei/ bucata, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede.

Monedele dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Academia de Studii Economice din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...