Motivare dosar „Casa din Mihăileanu”: Faptele de care este acuzat Traian Băsescu nu s-au prescris

Traian Băsescu poate fi cercetat penal de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals, deoarece ancheta în dosarul 'Casa din Mihăileanu' a fost suspendată în 2008, întrucât fostul preşedinte a beneficiat de imunitate, însă faptele nu s-au prescris.
Economica.net - vin, 22 mai 2015, 12:38
Motivare dosar

Judecătoria Sectorului 1 a dat publicităţii vineri motivele pentru care un judecător de cameră preliminară a confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ‘Casa din Mihăileanu’, în care este implicat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Instanţa arată că, în anul 2007, a fost înregistrat un denunţ al Asociaţiei ‘Grupul de Investigaţii Politice’, reprezentată de Mugur Ciuvică, prin care se solicita efectuarea de verificări cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către funcţionarii Administraţiei Fondului Imobiliar şi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, în legătură cu modul în care a fost închiriat, apoi înstrăinat la un preţ subevaluat către Traian Băsescu imobilul situat în Bucureşti, str. Ştefan Mihăileanu nr. 2, et. 1, ap. 2.

Denunţul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, dosarul fiind apoi declinat către Parchetul General.

În anul 2008, Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu, având în vedere calitatea acestuia de preşedinte al României, precum şi dispoziţiile art. 84 din Constituţia României, întrucât pe durata mandatului acestuia nu se pot efectua cercetări decât cu privire la săvârşirea infracţiunii de ‘înaltă trădare’.

În acelaşi timp, procurorii susţineau că termenul de prescripţie s-a împlinit înainte de declinarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Judecătoria Sectorului 1 susţine însă că ‘a dispărut cauza care a împiedicat desfăşurarea urmăririi penale’, întrucât Traian Băsescu nu mai ocupă funcţia de preşedinte de la sfârşitul anului 2014.

De asemenea, în conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum şi cu art. 156 C.pen. din 2009, termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.

‘Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă în prezenta cauză în perioada 2004-2014, timp în care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială’, se arată în motivare.

‘În acelaşi timp, analizând jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza Stoianova şi Nedelcu contra României), judecătorul de cameră preliminară consideră că redeschiderea urmăririi penale nu este inechitabilă, raportat la durata procesului, întrucât domnul Traian Băsescu nu a fost înştiinţat în niciun moment cu privire la existenţa unei ‘acuzaţii penale’, nu a fost audiat în cauză, mai mult, în dosar nu a fost administrat nici măcar un act de urmărire penală cu privire la existenţa sau nu a infracţiunilor de care sus-numitul este acuzat. Totodată, aşa cum rezultă din adresa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică nr. 13439/5990/2007 din 6 noiembrie 2007 (f.27 d.up.) ca răspuns la adresa nr. 1909295/23.10.2007 a Secţiei 17 Poliţie (f.14 d.up), nu au fost efectuate cercetări cu privire la modul în care a fost închiriat şi ulterior înstrăinat imobilul situat în Bucureşti, str. Ştefan Mihăileanu nr. 2, sector 2 într-un alt dosar de urmărire penală’, se mai precizează în documentul instanţei.

Pentru aceste motive, Judecătoria Sectorului 1 a constatat legalitatea şi temeinicia ordonanţei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi va confirma redeschiderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii.

În anul 2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a primit dreptul de a sta cu chirie într-o vilă de pe strada Ştefan Mihăileanu, după care, în 2003, el a depus o cerere pentru a cumpăra un apartament din imobil, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobată de Primăria Capitalei.

Traian Băsescu a fost acuzat atunci că nu avea dreptul să cumpere o locuinţă de la stat, pentru că avusese în proprietate o casă achiziţionată în Bucureşti în 2002, pe care o donase fiicei sale.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...