Motivele pentru care nu intră Bulgaria în Schengen

Corupția și mizeria care stimulează exodul de tineri bulgari și romi reprezintă principalii factori care împiedică aderarea Bulgariei la Schengen–articole și comentarii din presa bulgară pe aceasta temă. Liderii politici nu comentează ultimele evoluții. O excepție: ambasadorul bulgar la Londra.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 07:53
Motivele pentru care nu intră Bulgaria în Schengen

Bulgaria are aparatul de stat cel mai corupt din Uniunea Europeană și ocupă primul loc printre țările membre după numărul de fraude în sectorul licitațiilor publice, a avertizat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Sofia conduce în lista neagră a organizației Transparency International în fața Cehiei, Italiei, României și Slovaciei. În cea mai săracă țară din Uniunea Europeană ofertele care câștigă licitațiile publice rămân secret de stat. În acest mod este stimulata corupția. De ani de zile, instituțiile inventează motive din ce în ce mai fanteziste, care să mențină netransparența în sectorul public.

Cum funcționează corupția în Bulgaria

Cu ajutorul secretului comercial, este refuzat accesul la informații despre licitațiile prin care sunt împărțiți banii publici, dar și cei europeni. Cele câteva cazuri în care ofertele câștigatoare au devenit publice au generat scandaluri.

Publicarea contractelor pentru întreținerea drumurilor naționale, de pildă, a scos la iveală diferențe de până la o sută de ori între sumele plătite pe kilometru de orașe vecine.

Camera de Conturi a găsit nereguli în 85% dintre licitații. Condițiile sunt formulate astfel încât să garanteze victoria unor companii concrete. Se dau promisiuni imposibil de îndeplinit, apoi contractul este împins în zona cheltuielilor maxime prin anexe. O companie de pildă a câștigat un concurs în domeniul construcțiilor publice, promițând termen de garanție de 500 de ani.

Crima organizată

Corupția a devenit obstacolul numărul unu în calea aderării Bulgariei la zona Schengen. Finlanda, Germania și Olanda și-au anunțat intenția de a bloca intrarea tandemului bulgaro-român în zona de liberă circulație. În cazul Bulgariei, la corupție se adaugă crima organizată.

Spre deosebire de București, care a protestat prin ministrul său de Externe, Titus Corlățean, în ajunul amânării, Sofia s-a abținut și nu a formulat critici sau pretenții.

Numai ambasadorul bulgar la Londra a îndrăznit să protesteze pentru atitudinea jignitoare a autorităților locale fața de conaționalii săi.

Amânarea cu cel puțin un an a datei aderării la Schengen va închide principala supapă de avarie folosită timp de 23 de ani de mai multe guverne bulgare, pentru a reduce tensiunea socială. Este vorbă de imigrația economică, ce asigură peste un miliard de euro pe an.

Oamenii care protestează acum în orașele bulgare vor putea mai greu găsi de lucru în țările mai bogate. Tot mai multe dintre aceste țări, prin introducerea unor criterii și reguli noi, practic au început să retragă dreptul la muncă pentru bulgari, de teamă că se vor confrunta cu probleme sociale greu de rezolvat.

Într-un comentariu pe marginea protestelor civice care au provocat căderea Guvernului Borisov, ziarul britanic The Guardian avertizează că într-o perioada de criză ar fi bine ca țările europene mai bogate să redescopere solidaritatea.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...