Motivul pentru care benzina este scumpită intenționat

Benzina este scumpă în mod intenţionat în Europa, pentru ca oamenii să cumpere mai puţin şi să polueze mai puţin, spun autorităţile de concurenţă. Pentru şoferii care stau aproape de graniţă, nici Republica Moldova nu mai este o garanţie a tarifelor mai mici decât în ţară. Despre cum se stabilesc aceste preţuri au vorbit pentru Digi24 preşedinţii autorităţilor de concurenţă din România şi Republica Moldova.
Economica.net - Dum, 21 mai 2017, 11:19
Motivul pentru care benzina este scumpită intenționat

Între România și Moldova schimbul de energie s-a oprit la nivelul consumatorilor care aduc carburanţi mai ieftini de peste Prut. În timp ce românii se plâng de preţuri mari, pe moldoveni îi aşteaptă liberalizarea preţurilor la carburanţi, stabilite acum de stat.

„Vrem să facem atât de scumpă benzina încât lumea să cumpere mai puţin. Nu este neintenţionat preţul ăsta mai mare, ci este obiectivul politic al statului, în extensie al Uniunii Europene, să îţi pună acciza asta care să te descurajeze să consumi mult şi să reducem poluarea”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Noi credem că această piaţă, acest segment trebuie liberalizat pentru că eu nu sunt sigură că preţurile de acum sunt reale. Şi avem bariere de intrare, 8 milioane lei moldoveneşti obligaţia de capital, ceea ce este o barieră pentru IMM-uri. Ele nu pot intra pe piaţa asta, spune Viorica Cărare, preşedintele Consiliului concurenţei Moldova.

Gazele însă nu pot fi vândute la fel de uşor. Deşi conducta de gaze între Iaşi şi Ungheni este construită din 2014, ea a fost mai mult un instrument politic decât unul util pentru consumatori. O recunosc amuzaţi chiar şefii autorităţilor de concurenţă din cele două ţări.

Viorica Cărare: Domnul președinte, noi suntem conectaţi la sistemul energetic românesc? Din câte ştiu eu nu!

Bogdan Chirițoiu: Pe partea de gaze avem conexiunea asta, de la Iaşi, a ajuns până în Moldova…

Viorica Cărare: Doar truba!

Bogdan Chirițoiu: Acum, când se pune problema să ajungă firme din România în Moldova începem să ne comportăm cum se comportă firmele străine la noi: domnule, dar cardul de reglementare este stabil? Nu cumva vin să investesc o grămadă de bani şi vine ANRE din Moldova şi îmi schimbă sistemul de tarifare. Eu bag bani, îmi fac conductă acolo, blochez o droaie de bani şi îmi schimbă sistemul de tarifare!

Situaţia va rămâne la fel, cel puţin până în iulie 2018. Până atunci trebuie implementate 24 de regulamente care să schimbe legislaţia în domeniul energiei, în acord cu regulamentele europene.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat al Autostrăzii A7 Buzău - Focșani. Grupul UMB, în asociere cu......
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...