National Bank of Greece a revenit pe profit în primul trimestru din 2018

Al doilea grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a a revenit pe profit în primul trimestru din 2018, datorită reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 01 iun. 2018, 07:14
National Bank of Greece a revenit pe profit în primul trimestru din 2018

NBG, deţinută în proporţie de 40% de Fondul de stabilitate financiară al Greciei (HFSF), a raportat un profit net din operaţiuni continue de 20 de milioane de euro în primele trei luni din acest an, faţă de pierderi nete de 60 de milioane de euro în trimestrul patru din 2017.

Rata expunerilor neperformante (NPE), care include împrumuturile neperformante şi alte credite care ar putea să nu mai fie achitate, a scăzut la 42,7%, de la 43,7% în decembrie 2017.

De asemenea, creditele neperformante au scăzut cu 40% în perioada ianuarie-martie 2018, la 120 de milioane de euro.

Băncile greceşti au intrat în criza financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde euro iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019 urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019 de la 51% la finele lui 2016.

Luna trecută, Leonidas Fragiadakis, directorul general al National Bank of Greece, a demisionat, încheindu-şi mandatul de trei ani.

Încheierea mandatului coincide cu finalizarea celei mai mari părţi din planul de restructurare, pe care l-a supervizat Leonidas Fragiadakis, a informat NBG.

În condiţiile în care banca intenţionează să-şi modifice strategia de afaceri, Fragiadakis a decis să demisioneze, iar NBG începe căutarea unui succesor.

Până când acţionarii vor aproba noul Consiliu de Administraţie, banca va fi condusă de Paul Mylonas, adjunctul directorului general.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că evoluţiile negative care au afectat banca în ultimul timp, cum ar fi eşecul vânzării companiei de asigurări Ethniki Insurance şi anularea vânzării subsidiarei NBG din România – Banca Românească – au determinat schimbarea strategiei.

Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

Dar Fragkiadakis a înregistrat şi succese, susţin sursele, implementând rapid şi eficient şi planul de restructurare convenit cu UE, iar NBG este prima din băncile de importanţă sistemică din Grecia care nu a mai avut nevoie de finanţarea de urgenţă (ELA) acordată de Banca Centrală Europeană (BCE) creditorilor eleni. Din 2015, instituţiile financiare din Grecia se bazează pe finanţarea de urgenţă deoarece retragerile de depozite din băncile greceşti au crescut semnificativ.

Pe piaţa românească, în luna octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată un raport al Oficiului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, citat......
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...