NATO pregăteşte o misiune navală în Marea Egee pentru combaterea traficului de migranţi

Miniştrii apărării din NATO au fost de acord să sprijine şi să participe la o misiune de supraveghere în Marea Egee între Turcia şi Grecia, pentru a ajuta la combaterea traficului de migranţi, a declarat joi ministrul american al apărării, Ashton Carter, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea Germaniei, Turciei şi Greciei, relatează DPA şi AFP.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 12:19
NATO pregăteşte o misiune navală în Marea Egee pentru combaterea traficului de migranţi

‘NATO şi toţi ceilalţi participanţi la masa discuţiilor şi-au exprimat disponibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să sprijine şi să participe la această operaţiune’, a declarat Ashton Carter la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării NATO de la Bruxelles.

În cazul în care o astfel de misiune de supraveghere frontalieră va vedea lumina zilei, aceasta ar fi o premieră pentru NATO, organizaţie militară defensivă care a refuzat până în prezent să se implice direct în cea mai gravă criză a migranţilor din Europa din 1945.

Ca urmare a unei solicitări formulate oficial miercuri seara de către Berlin, Ankara şi Atena, NATO îşi va utiliza navele poziţionate în Marea Egee între Turcia şi Grecia pentru a supraveghea apele şi pentru a oferi informaţii autorităţilor turce şi elene, au afirmat surse guvernamentale germane sub rezerva anonimatului.

‘Cele trei ţări au subliniat necesitatea ca NATO să acţioneze rapid, iar Statele Unite au fost întru totul de acord, pentru că sunt în joc vieţi omeneşti’, a mai spus ministrul american al apărării.

Potrivit acestuia, propunerea celor trei ţări constă ‘în extinderea operaţiunii maritime a NATO din Marea Mediterană’, în prezent comandată de Germania, pentru a răspunde crizei migranţilor.

Toţi migranţii salvaţi de NATO vor fi duşi înapoi în Turcia.

Unul dintre punctele sensibile îl reprezintă disputele teritoriale de zeci de ani între Atena şi Ankara asupra frontierelor lor maritime comune, notează DPA.

Conform propunerii, cele două părţi trebuie să se angajeze să nu intre în apele teritoriale ale celuilalt stat, au precizat sursele.

Ideea implicării forţelor NATO a fost ridicată luni în cadrul unei întrevederi între premierul turc Ahmet Davutoglu şi cancelarul german Angela Merkel la Ankara.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...