NATO trebuie să fie mai reactivă în faţă Rusiei – premierul David Cameron

NATO trebuie să îşi regândească relaţia pe termen lung cu Rusia şi să îşi consolideze capacitatea de a reacţiona rapid la orice ameninţare, a afirmat sâmbătă premierul britanic, David Cameron, potrivit AFP.
Economica.net - sâm, 02 aug. 2014, 08:25
NATO trebuie să fie mai reactivă în faţă Rusiei - premierul David Cameron

Este necesar ca Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să îşi menţină o prezenţă defensivă ‘robustă’în Europa de Est, a menţionat prim-ministrul Cameron într-o scrisoare adresată secretarului general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, şi liderilor celorlalte 27 de ţări membre.

De asemenea, NATO trebui să îşi întărească trupele speciale, la sol, în aer şi marina, a pledat el în această scrisoare dată publicităţii de cabinetul său.

David Cameron a subliniat că se va folosi de summitul NATO, programat să se desfăşoare peste o lună şi jumătate în localitatea Newport din Ţara Galilor, pentru a decide o politică mai severă faţă de Moscova cu scopul de a-i demonstra că ţările membre ale Alianţei nu se vor lăsa intimidate.

‘În 2014, lumea este mai imprevizibilă ca niciodată şi ne găsim într-un nou punct de cotitură din istoria Alianţei’, a afirmat premierul Cameron.

‘În Afganistan, misiunea noastră ajunge la final. În est, Rusia a călcat în picioare regulile jocului odată cu anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea agresivă a Ucrainei’, a subliniat el.

‘În sud, un arc de instabilitate se întinde din Africa de Nord şi Sahel până în Siria, Irak şi Orientul Mijlociu’, a continuat demnitarul britanic.

Cu toate că NATO a căutat întotdeauna să fie un partener al Rusiei, şi nu o ameninţare, ‘este clar că Rusia vede NATO ca pe un adversar’, potrivit prim-ministrului care a ajuns la concluzia că ‘trebuie… să ne revedem relaţia pe termen lung cu Rusia’.

NATO trebuie să cadă de acord asupra unor ‘măsuri pe termen lung pentru a consolida capacitatea noastră de a reacţiona rapid la ameninţări, pentru a ne asigura aliaţii care se tem pentru propria securitate şi pentru a descuraja orice agresiune rusă’, a mai afirmat David Cameron în scrisoare.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...