Ne manipulaţi, domnule Cioloş? Sau vă consideraţi informat prea uşor?

Domnul Cioloş profită de confuzia generată de mulţimea de tipuri de bani inventaţi de stat să arunce o imagine falsă asupra finanţelor ţării. Nu. Veniturile bugetului general consolidat, ăla mare al României, nu sunt peste aşteptări, domnule Premier, aşa cum aţi lăsat azi să se înţeleagă. Sunt sub programările făcute chiar de dumneavoastră la început de an. Aţi vrut să ziceţi altceva, sau să se înţeleagă ce trebuie?
Ionut Tudorica - mie, 10 aug. 2016, 12:24

„Veniturile bugetare au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăseşte în plus în alocarea bugetară faţă de ceea ce a fost decis pentru 2016”. – Dacian Cioloş (10 august, Agerpres).

Cu două zile înainte de această declaraţie surprinzătoare, ECONOMICA.NET scria aici că potrivit programării bugetului pe trimestre, făcută chiar de guvernul Cioloş, veniturile bugetului ar fi trebuit să fie 112,3 miliarde de lei, după primul semestru. Or, Execuţia bugetului general consolidat la 6 luni arată că la vistieria ţării au ajuns numai 108,4 miliarde de lei.

Vă imaginaţi că după conspectarea acestor documente oficiale şi compararea cifrelor îţi mai rămâne doar să te uiţi, uimit, în ochii premierului atunci când zice că statul are încasări mai mari decât previziunile. Să te întrebi cum de poate minţi fără să clipească sau, mai rău, să te întrebi dacă e în deplinătatea facultăţilor mintale.

Din fericire şi pentru premier şi pentru ţara pe care o conduce după propria gândire, ne place să credem, mai există o posibilitate.

Aceea ca el să fi înţeles greşit ce i-au zis consilierii. Ei, băieţi deştepţi şi cu carte, i-au zis probabil lui Cioloş „şefuţ, am descoperit noi o chichiţă să dăm cu semnalul pozitiv în populaţie. Tiki taka. Am făcut performanţă chiar acolo unde zice lumea că nu e. Domnul premier, dacă ieşiţi la pupitrul rectificării şi spuneţi că veniturile FISCALE au depăşit previziunile, ne iese treaba. Numai, vă rugăm din suflet, ţineţi minte să nu spuneţi venituri bugetare”. Sau nu i-au mai spus şi lui ultima frază. 

Ar fi mers de-o manipulare mică. Veniturile fiscale sunt cuprinse în cele bugetare. Dar sunt doar cele din taxe şi impozite. Statul mai are şi alte venituri, din servicii, din capital, de la UE.

Deşi e greu de verificat, nu e exclus ca veniturile fiscale să fi depăşit programul. Dar nu cele pe buget. Nu, domnule Cioloş, acolo suntem pe minus şi acel minus se va adânci. Pentru că n-avem bani să cofinanţăm fonduri UE, le scoatem şi de pe venituri şi de pe cheltuieli. Plătim doar pensii şi salariile şi sporurile personalului de stat

Domnule Cioloş, toată lumea întreagă la minte realizează că nu se pot răsturna munţii într-un an de mandat. Nici să măcar să începi să-i răstorni n-apuci. E un an de mentenanţă, cel mult. Şi asta ar fi o performanţă. Ce deranjează este că un guvern tehnocrat are mult prea multă aplecare spre partea de imagine, chestiune specifică mai ales unui guvern politic. Admiţând că oricine are dreptul la o imagine bună, chiar şi un tehnocrat, de ce să o facem ca ultima roată de la consiliul judeţean? Cu minciuni prin omisiune, manipulări, zile la sapă şi tăieri de panglici cu casca în cap precum fostul cel mai iubit fiu al Poporului.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

 

 

 

 

 

 

 

 



Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...