Neaga, CNADNR: Noua organigramă presupune angajări, nu concedieri. Vrem să devenim un jucător pe piaţă

Noua organigramă a Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi din România are în vedere angajarea unui număr de aproximativ 450 de persoane, ceea ce presupune o cheltuială salarială de aproximativ 23,056 milioane de lei anual, CNADNR apropiindu-se, astfel, de conceptul de 'jucător pe piaţă', a declarat, pentru Agerpres, directorul general al companiei, Narcis Neaga.
Economica.net - mar, 04 aug. 2015, 08:59
Neaga, CNADNR: Noua organigramă presupune angajări, nu concedieri. Vrem să devenim un jucător pe piaţă

‘Noi am privit compania ca pe un tot unitar. Există sediul central al CNADNR şi mai există şapte regionale de drumuri şi CESTRIN – centrul nostru de studii. Pornind de la ţintele pe care ni le-am propus în acest an, adică un grad de absorbţie apropiat de 100%, ne-am focusat activitatea şi, automat, toată organizarea spre acest grad de absorbţie. În acest sens, am pus un mare accent pe unităţile de implementare şi am considerat necesar ca, pentru 2015, organigrama să aibă o altă faţă tocmai în acest scop: de a asigura resursa umană necesară îndeplinirii ţintei de absorbţie’, a spus Neaga.

În ceea ce priveşte noutăţile pe care le aduce noua organigramă, una dintre ele ar fi faptul că la nivel central, în urma unor analize pe ultimii ani, s-a ajuns la concluzia că ar trebui să existe în companie un departament de soluţionare a disputelor, fie ale constructorilor, fie ale consultanţilor.

‘Când se consideră nedreptăţiţi, se îndreaptă împotriva companiei, iar corpul nostru de jurişti era atât de solicitat, încât nu mai făcea faţă la multitudinea de cauze care se aruncau pe masă şi am zis să facem un departament specializat ca să se ocupe strict de disputele cu constructorii şi cu consultanţi’, a precizat şeful CNADNR.

De asemenea, conducerea companiei a considerat necesar să înfiinţeze o unitate de implementare, care să se ocupe de autorizaţiile de construcţie, să cumuleze toate informaţiile şi toate documentele din CNADNR şi să fie un fel de interfaţă între aceasta şi Ministerul Transporturilor, care emite autorizaţiile de construcţie.

Apoi, a apărut ideea înfiinţării unui departament care să se ocupe de atragerea de fonduri pentru companie.

‘Sunt atâtea programe, atâtea linii de finanţare folosite de alte instituţii din România şi de ce să nu folosim şi noi aceşti bani? Adică, să ne organizăm cursuri, să ne specializăm oamenii – pentru meseriile de asfaltatori, fierari betonişti, pentru tot ceea ce avem noi aici. Pe bani europeni să şcolarizăm şi pregătim personalul propriu, având în vedere şi o altă idee pe care am şi pus-o în practică: dotarea cu utilaje, pentru ca noi să ne apucăm să facem anumite activităţi, începând de la proiectare şi terminând cu întreţinerea periodică, să nu mai aşteptăm luni întregi pentru licitaţii etc. Noi de ce să nu o facem? Suntem o companie de drumuri până la un anumit prag, până la un anumit nivel. Am înfiinţat ateliere de proiectare, să ne facem noi proiectarea, specialiştii noştri, pentru că sunt specialişti în companie care noi considerăm că se pot pune la aceeaşi masă fără nicio problemă cu toţi ceilalţi specialişti existenţi în România şi din străinătate care operează în companii similare. Deci, în această direcţie am mers cu organizarea: să fim mult mai flexibili, să fim mult mai eficienţi’, a explicat Narcis Neaga.

O altă noutate o reprezintă înfiinţarea de ateliere mecanice, unde vor fi reparate utilajele, astfel încât să nu mai fie necesară încheierea de contracte cu diferite firme, mai ales că CNADNR dispune de specialişti, ingineri mecanici – tot ceea ce trebuie – care pot asigura această activitate.

Odată cu această reorganizare, dar şi datorită extinderii activităţii în companie, a apărut nevoia de angajări, fiind necesare circa 450 de persoane.

‘Cam 450 de persoane. Acum suntem în procesul de aprobare a organigramelor la regionale şi, după aceea, anunţuri publice, competiţie cam peste tot. S-a mărit reţeaua de autostrăzi, ne trebuie personal care să ocupe centrele de întreţinere, să fie acolo. Numărul nostru a fost constant sau a scăzut, în niciun caz nu a crescut până acum. În schimb, numărul kilometrilor de autostrăzi a crescut. Avem acum cam 695 de kilometri de autostradă. Sperăm la anul să avem în jur de 800 de kilometri de autostradă. Ne îndreptăm spre 900 de kilometri. Cineva trebuie să întreţină, să supravegheze traficul. Totodată, pentru că am mărit numărul camerelor de supraveghere pentru roviniete, era normal să crească numărul oamenilor care lucrează în acest domeniu pentru procesarea proceselor verbale, pentru procesarea tuturor documentelor’, a precizat directorul general al CNADNR.

Noii angajaţi vor presupune o cheltuială salarială de circa 23,056 milioane de lei anual, însă impactul acestor cheltuieli va fi de 0,1% în veniturile pe care compania le estimează.

La toate acestea se adaugă achiziţia propriilor utilaje de deszăpezire şi de intervenţie.

‘De 16 ani nu s-au mai achiziţionat atâtea utilaje în companie şi vom achiziţiona utilaje care să ne ajute pe noi să devenim acei jucători pe piaţă. Cu utilajele destinate activităţii de întreţinere intervenim imediat când suntem sesizaţi şi atunci, automat, confortul în trafic şi siguranţa traficului creşte. Este vorba şi despre asfalt şi de parapeţii de siguranţă, de marcaje, de tot ceea ce ţine de traficul rutier. Nu discutăm încă de construcţia de autostrăzi. Probabil că va fi cândva, spre aşa ceva ne îndreptăm, dar, deocamdată, o luăm cu paşi mărunţi. La fel şi cu proiectarea, la fel şi cu aceste intervenţii imediate, cu aceste SMURD-uri cum le spunem noi, unităţi de intervenţie rapide pentru drumuri’, a adăugat directorul general al companiei.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...