Negocierile de la ROMATSA au eşuat. Controlorii de trafic îşi menţin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment

Controlorii de trafic aerian îşi menţin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11:00 şi 13:00, după ce negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoş Titea, au eşuat, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 13 iul. 2015, 18:01
Negocierile de la ROMATSA au eşuat. Controlorii de trafic îşi menţin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment

‘Am avut astăzi o întâlnire la ROMATSA, nu ştiu cum să spun dacă a fost conciliere, mediere… . Cel mai important este că nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicări ale noastre. Nu am ştiut absolut nimic (despre întâlnire – n. r.). Am aflat de la presă că domnul Titea a intrat în ROMATSA la ora 10,00. Din păcate, ca şi până acum, în prezenţa domnului ministru, domnul director general face afirmaţii că este de acord cu toate cele 14 puncte, aşa cum a spus şi în faţa presei. Ok, haideţi să stingem punctul 1. A, păi aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, păi aici nu pot face chestia asta. La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Radu Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian şi purtător de cuvânt.

Mai mult, Radu Tudorache a afirmat că directorul general al ROMATSA a emis o decizie retroactivă prin care a tăiat salariile liderilor de sindicat şi a mărit sporurile unor directori şi şefi de tură pentru a convinge oamenii să renunţe la greva de avertisment.

‘Dânsul a dat o decizie retroactivă ca din data de 9 iunie să nu beneficiem decât de salariul de bază şi de sporul de vechime şi ne-au fost tăiate salariile la absolut toţi liderii sindicali, la mare parte mai mult de jumătate din lichidare, iar lichidarea e mai mare întotdeauna. Pe de altă parte (…) pentru că directorii ceilalţi i-au ţinut isonul, dânsul le-a propus să le mărească sporul de conducere de la circa 60% la 65%. La fel au procedat şi cu unii şefi de tură, chemându-i şi spunându-le că sindicatul nu are dreptate: ‘Le dau toate 14 şi ei nu vor. Convingeţi voi oamenii să renunţe’ şi pentru asta le-a dat 5%. Trei au semnat, unul nu. În aceste condiţii, îi spuneam şi domnului secretar de stat Titea, să presupunem că, în prezenţa dânsului, ajungem la toate 14 şi vrem să semnăm CCM-ul (n. red. contract colectiv de muncă). Păi, în primul rând, trebuie să şteargă toate deciziile pe care le-a dat, pentru că deciziile pe care le-a dat şi oamenii care au semnat în condiţiile pe care dânsul le-a considerat – mai ia 10%, mai ia 5%, poate şi mai mult că noi nu ştim la câţi a dat şi la câţi nu – practic, punctul 14 cu revendicările salariale care erau pentru toată ROMATSA nu se mai poate aplica. Ei consumă banii la ora asta’, a explicat Tudorache.

Acesta a precizat că sindicaliştii sunt în continuare dispuşi să negocieze, însă sunt şanse aproape zero ca să se ajungă la un acord cu patronatul.

‘În conformitate cu Legea dialogului social, la art. 197, inclusiv pe perioada grevei noi trebuie să negociem. Dar nu putem să negociem noi între noi. Patronatul a decis de săptămâna trecută să nu mai prelungească protocolul de negociere şi nu vor să mai negociem. Suntem deschişi să negociem în continuare, să respectăm legea. Din păcate, dânşii nu vor să convoace Comisia de negociere, nu vor nici să mai negocieze, condiţionându-ne de un acord colectiv. Acest acord colectiv este o găselniţă, pentru că, la art. 164 din lege, scrie că nu se pot declanşa conflicte colective de muncă pe perioada existenţei unui contract colectiv de muncă sau a unui acord colectiv. Dânşii doresc ca prin acel acord să stingă conflictul. Am spus că nu se poate stinge conflictul decât prin soluţionarea celor 14 revendicări. Soluţia nu înseamnă că toate cele 14 trebuie să fie ceas, exact cum am solicitat’, a arătat liderul sindical.

Acesta a reiterat că sindicaliştii îşi menţin decizia de a intra în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore.

‘Da, categoric ne menţinem decizia. Noi suntem deschişi oricând. Din păcate, şansele cred că sunt aproape spre zero la sută. Nu putem să oprim aşa ceva. Avem în jur de 900 de semnături de la salariaţi, controlori de trafic, tehnicieni de aviaţie, inclusiv meteorologi etc.’, a spus el.

Radu Tudorache nu exclude posibilitatea unei greve generale, în caz că nu se rezolvă revendicările controlorilor de trafic aerian.

‘În funcţie de ce se va întâmpla, vom lua decizia unei eventuale greve generale. Semnăturile le am, dar nu pe toate. Avem şi 17 locaţii în ţară, iar semnăturile originale îmi sunt necesare dacă mă contestă în instanţă. Practic, ele curg în continuare. Şi azi mi-au mai venit semnături din ţară. Eu trebuia să am, practic, jumătate dintre membri, vreo 600 şi ceva şi am în jur de 900 de semnături’, a precizat acesta.

Întrebat când preconizează declanşarea unei eventuale greve generale, sindicalistul a spus depinde de cum decurg lucrurile în continuare şi de o analiză pe care doreşte să o facă. De asemenea, va fi o decizie a celor 48 de reprezentanţi ai Comisiei de negociere din ţară.

‘Nu ştiu să vă spun (când se preconizează o grevă generală – n. r.). În funcţie de cum decurg lucrurile, trebuie să facem o anumită analiză şi să stabilim. Probabil că nu imediat în următoarele 48 de ore. Vrem să dăm şansa în continuare, cum am făcut şi acum, în ideea că poate cineva din organele statului va interveni’, a adăugat Radu Tudorache.

Controlorii de trafic aerian vor intra în grevă de avertisment, miercurea viitoare, timp de două ore, cauza fiind neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Andreiaş Păduraru.

‘Controlorii de trafic aerian vor fi în grevă miercuri, timp de două ore, între 11,00 şi 13,00. Cauzele sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, neajungerea la nicio înţelegere în urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Muncă’, a spus Păduraru.

Potrivit acestuia, în cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă şefi de stat, prim miniştri, miniştri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare şi cele umanitare.

Sindicaliştii de la ROMATSA spun că ultima oară când s-a pus problema unei greve a fost începutul anilor ’90. Acum s-a ajuns în această situaţie după negocieri care au durat mai mult de două luni pentru încheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio înţelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajaţii ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă.

De asemenea, sindicaliştii mai au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecţia salariaţilor, siguranţa traficului aerian, dar şi drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării. Însă, spun ei, directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

La rândul ei, conducerea ROMATSA a anunţat că decizia sindicatelor va fi contestată în instanţă.

‘Comisia de negociere a patronatului a fost notificată astăzi, joi 09.07.2015, despre intenţia Sindicatului ATSR de a declanşa o grevă de avertisment miercuri, 15.07.2015, între orele 11,00 -13,00. Comisia de negociere a patronatului intenţionează să atace în justiţie acţiunea de grevă şi să ceară suspendarea acesteia motivul fiind că, prin adresa nr. 20.973 din 26.06.2015, Comisia patronatului şi-a arătat disponibilitatea de a renunţa în mod expres la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor şi îşi exprimă intenţia de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de muncă şi care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere, în prezenţa reprezentanţilor ITM cu precizarea că este de acord cu încheierea CCM 2015/2016 în forma propusă de sindicat, cu condiţia legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării şi intrării în vigoare, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie al RA ROMATSA’, se arată într-un comunicat la ROMATSA, postat pe site-ul Regiei.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia Stratum Energy România LLC, împreună cu Stratum Energy Romania LLC......
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...