Negocierile pentru acordul de liber-schimb UE-SUA vor fi accelerate din toamnă – comisar UE

Negocierile pentru încheierea acordului de liber-schimb între Europa şi SUA (TTIP) ar urma să treacă la o viteză superioară în această toamnă, apreciază comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 09:49
Negocierile pentru acordul de liber-schimb UE-SUA vor fi accelerate din toamnă - comisar UE

‘Plec de la principiul că negocierile noastre se vor accelera în această toamnă’, a declarat Cecilia Malmstrom cotidianului german economic Handelsblatt.

‘Vom face totul pentru ca până vara viitoare să existe un cadru aprobat politic. Apoi textele vor fi examinate din punct de vedere juridic, vor fi traduse în toate limbile UE. TTIP ar putea ajunge în Parlamentul European în 2018’, a precizat comisarul european pentru comerţ.

Negocierile în jurul acestui acord controversat au pierdut din viteză în ultimele luni, din cauza îngrijorării şi chiar a ostilităţii opiniei publice. Totuşi Cecilia Malmstrom şi-a menţinut obiectivul de a ajunge la un acord cu administraţia preşedintelui american Barack Obama, al cărui mandat se încheie la finalul lui 2016, scrie Agerpres.

‘Dar dacă nu vom ajunge la un acord cu această administraţie, atunci va fi următoarea. Mandatul meu durează încă patru ani şi personal nu mă grăbesc. Dar din punct de vedere economic, ar trebui să progresăm rapid’, a apreciat comisarul european din partea Suediei.

În contextul criticilor, Comisia Europeană încearcă să joace cartea transparenţei şi a pedagogiei, scrie AFP. Aceasta a făcut publice numeroase documente din cadrul negocierilor şi a lansat o consultare publică asupra unuia dintre capitolele cele mai controversate, aşa-numit-ul ISDS. Acest acronim desemnează un mecanism de arbitraj pe care SUA vor să-l integreze în tratat, dar care alimentează temerile de a vedea statele supunându-se voinţei multinaţionalelor.

‘Garantăm că nu va exista o scădere a standardelor. Vom reforma sistemul ISDS’, a afirmat comisarul, adăugând că ‘nu vom autoriza nici ceea ce este astăzi interzis în UE, nici organismele modificate genetic, nici hormonii în carnea de vită’.

TTIP ar fi cel mai mare acord comercial din lume, având efecte asupra a circa 60% din producţia economică a globului şi o piaţă colosală de 850 de milioane de consumatori.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...