ANPC va cere instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele inclusiv în procesele aflate pe rol

Bogdan Nica, preşedintele ANPC, spune că au început controalele şi acţiunile pe clauze abuzive de la 1 octombrie, în temeiul modificărilor aduse legii 193/2000. Autoritatea va cere instanţelor să aplice noile prevederi ale legii inclusiv în procesele aflate acum pe rol. Astfel, acţiunile încheiate cu succes ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele care fac obiectul proceselor aflate acum pe rol.
Mihai Banita - joi, 03 oct. 2013, 11:47
ANPC va cere instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele inclusiv în procesele aflate pe rol

„Mi se pare de bun simţ, în temeiul legii, să notific instanţele, printr-o procedură pe care nu o discut eu acum, s-au invocat mai mulţi termeni juridici, să se înţeleagă juriştii, în mod cert ai mei sigur au înţeles şi vor folosi terminologia care trebuie, pentru că altfel nu câştigam de cinci ori mai multe procese decât am pierdut, şi vom încerca să convingem instanţa că nu numai pentru persoanele pentru care am intervenit în justiţiei trebuie făcută dreptatea şi eliminată o clauză, ci pentru toţi cei care au clauza în contract la profesionistul respectiv”, a declarat Bogdan Nica, care a precizat că ANPC are 100 de litigii pe clauze abuzive pe rolul instanţelor în acest moment.

Potrivit noilor prevederi ale legii 193/2000, o clauză dintr-un contrat de adeziune dovedită ca abuzivă în instanţă va fi eliminată din toate contractele încheiate între profesionistul în cauză şi consumatori.

Nica spune că iniţial vor exista discuţii cu profesioniştii în cauză.

„O să avem întâlniri şi o să notificăm toţi profesioniştii acolo unde au fost plângeri sau au existat controale tematice s-au constatat clauze abuzive să le elimine. Era o clauză la contractele de cablu, au fost discuţii cu operatorii de utilităţi şi foarte multe clauze s-au eliminat. Ce s-a schimbat e că dacă noi câştigăm, nu mai câştigă un consumator sau un grup de consumatori, ci toţi beneficiarii contractelor la profesionistul respectiv (…) Notificăm să vină la discuţii, ei vin cu avocaţi, noi cu jurişti, şi ajungem la un compromis pentru consumatori, Evităm un proces (…) E greu, când ai introdus o cluază abuzivă, să zici că nu e abuzivă. E mult mai simplu să motivezi că e abuzivă”, a mai adăugat Nica.

Preşedintele ANPC susţine că legea îl obligă să introducă motivare în instanţă prin care să ceară extinderea unei decizii la nivelul tuturor consumatorilor afectaţi de practica abuzivă.

„Eu iau act că azi legea spune aşa: că judecătorul va obliga profesionistul în situaţiile în care se constată clauze abuzive să le elimine din toate contractele de adeziune de acest tip. Lucru ăsta magistratul poate să-l facă din prorie iniţiativă, judecând în temeiul lui 193 modificată, dar eu consider că şi noi care avem acest atribut de lege trebuie, în motivarea noastră, să nu susţinem cauza lui Popescu Ion ci să susţinem cauza tuturor beneficiarilor contractelor de adeziune”, a adăugat Nica.

Acesta a precizat că ANPC s-a pregătit pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legea 193/2000 şi a înfiinţat o comisie specială în acest sens, iar că rezultatele analizei vor fi prezentate în curând.

„De la 1 octombrie funcţionează o comisie specială în ANPC care se ocupă doar de clauze abuzive şi contracte preformulate (…) Probabil că într-o săptămână, maximum două, o să facem o conferinţă de presă”, a declarat preşedintele ANPC, în cadrul unui seminar organizat de Mediafax.

Acesta a mai precizat că urmează şi o întâlnire cu asociaţiile de consumatori pentru ca acţiunile să fie corelate.

 Potrivit datelor furnizate la cererea ECONOMICA.NET, în perioda 2008 – 2013, ANPC a avut 750 de procese cu diverşi profesionişti, în temeiul legii 193/2000, încheiate cu decizii definitive. A câştigat 573 de procese, o rată de succes de 76,4%.

Despre legea 193/2000

După mai multe amânări şi la mai bine de şase ani de la momentul aderării la Uniunea Europeană, statul român a pus în vigoare două noi articole la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, implementare a Directivei 93/13/CCE.

Potrivit celor două articole (12 şi 13), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC) sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune ce conţin clauze abuzive. Instanţa poate să dispună încetarea folosirii acestor clauze, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. De efectele unei decizii favorabile ale instanţei ar urma să beneficieze toţi consumatorii afectaţi de practicile abuzive, fără ca aceştia să trebuiască să iniţieze acţiuni separate.

Legiuitorul român introduce astfel în legislaţie prevederile articolului 7 din Directiva numită mai sus, care spune că statele membre trebuie să aibă mijloace adecvate şi eficace pentru a preveni utilizarea în contiuare a clauzelor abuzive.

Băncile se consideră cele mai afectate

Sectorul care s-a arătat cel mai afectat de problema clauzelor abuzive este cel bancar.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a acuzat pierderi de peste 600 de milioane de euro pe an, suferinţa financiară fiind pricinuită din eliminarea clauzelor din contractele de credit considerate abuzive de către unele instanţe.

Apoi, un studiu de impact realizat de Banca Naţională a României, care a făcut lobby pentru sistemul bancar pe lângă guvern, a reliefat pierderi totale de până la 4,7 miliarde de lei. Estimtările băncilor, transmie către BNR, arată pierderi de până la 21,2 miliarde de lei, dacă deciziile instanţelor sunt dintre cele mai dure, precum eliminarea unor clauze referitoare la comisioane sau dobânzi, precum şi dacă deciziile sunt retroactive.

Prezent la conferinţa Mediafax, Radu Gheţea, preşedintele ARB, a declarat că este momentul să „analizăm la rece” situaţia, astfel încât „să nu ne trezim că din entuziasm sau din greşeală, o interpretare a unei clauze să ducă la o decizie care să afecteze sistemul bancar”.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...