Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost de 7,4 miliarde lei, în ianuarie

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare a fost de 7,4 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie, în creştere cu 3,9% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2016, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF) remis, marţi, Agerpres.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 17:48
Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost de 7,4 miliarde lei, în ianuarie

Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii raportate a fost de 1,63 miliarde, în creştere cu 4,8% faţă de luna precedentă.

‘Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată se observă că cele cinci SIF au înregistrat evoluţii exclusiv pozitive, fiind consemnate creşteri de 9,94% la SIF Oltenia, 3,63% la SIF Moldova, 1,89% la SIF Muntenia, 1,81% la SIF Banat-Crişana, respectiv 1,66% la SIF Transilvania. Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost preponderent pozitivă, fiind consemnate creşteri de 8,84% la SIF Muntenia, 5,13% la SIF Moldova, 2,16% la SIF Banat-Crişana, respectiv 1,4% la SIF Transilvania şi o scădere de 0,37% la SIF Oltenia’, se menţionează în comunicat.

Conform AAF, discountul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 40,1% pentru SIF Transilvania şi 51,9% pentru SIF Muntenia.

‘Analizând structural activele la sfârşitul lunii ianuarie observăm că, pe total SIF, investiţiile pe termen scurt s-au apreciat cu 1,6% faţă de luna decembrie a anului trecut, ajungând la circa 5,2 miliarde de lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a scăzut la 67,3% în luna ianuarie (68,5% în luna precedentă)’, conform comunicatului.

Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii decembrie 2016 în valoare de 5,2 miliarde de lei, au crescut cu 2,6%, până la 5,3 miliarde de lei la sfârşit de ianuarie. Ponderea acestora în total active SIF la sfârşitul lunii raportate a fost de 68,9%, în scădere faţă de luna precedentă (pondere de 69,4%).

Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la final de ianuarie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 79,6% (84,3% anterior), SIF Banat-Crişana cu 74,1% (72,7% anterior), SIF Moldova cu 68,5% (67,8% anterior), SIF Muntenia cu 65,2% (64,5% anterior) şi SIF Oltenia 59,8% (61,8% anterior).

În acelaşi timp acţiunile necotate pe total SIF, care aveau la sfârşit de decembrie 2016 valoarea de aproximativ 1,2 miliarde de lei au rămas la acelaşi nivel, având o pondere de 15,7%, similara celei de 15,6% din luna precedentă. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 570 milioane de lei, iar cea mai mica la SIF Transilvania, de 77 milioane de lei.

La finalul lunii ianuarie, nivelul de capitalizare înregistrat pe total SIF a fost de 3,89 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de nivelul lunii decembrie 2016. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de aproximativ 0,86 miliarde, cu 3,8% mai mare decât nivelul lunii precedente.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...