NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la un test de stres la nivelul UE

NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la testul de stres derulat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) la nivelul Uniunii Europene, asupra companiilor de asigurări de viaţă, începând din data de 24 mai, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) transmis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 15:16
NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la un test de stres la nivelul UE

‘EIOPA a lansat, pe data de 24 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene, un test de stres adresat societăţilor de asigurări de viaţă. (…) Având în vedere criteriile stabilite de către EIOPA, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat participarea la acest exerciţiu a unui număr de trei societăţi: NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG. Astfel, este asigurată o prezenţă de peste 57% din piaţa de asigurări de viaţă, în funcţie de valoarea rezervelor tehnice, conform cerinţelor EIOPA, înregistrată la data de 31.12.2015’, se mai arată în comunicat.

Potrivit ASF, acest exerciţiu are scopul de a evalua vulnerabilităţile asigurătorilor şi gradul de rezistenţă la evoluţii adverse ale pieţei, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuală creştere a riscului sistemic în situaţii de stres.

Astfel, exerciţiul va avea o componentă de bază de tip ‘bottom up’ în care companiile vor calcula şi vor raporta impactul pentru doar două scenarii considerate relevante. Un scenariu prevede că dobânzile rămân reduse pe termen lung, fapt care pune presiune pe profitabilitatea şi pe solvabilitatea societăţilor de asigurări de viaţă, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deţinute în portofoliu.

Al doilea scenariu, de tip ‘double hit’, presupune menţinerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creşterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui şoc. ‘O astfel de evoluţie, deşi posibilă are o probabilitate redusă. În cazul în care totuşi s-ar materializa ar exercita o dublă presiune asupra societăţilor de asigurare de viaţă pentru că ar conduce la menţinerea la nivel ridicat a obligaţiilor din asigurare şi totodată ar duce la scăderea valorii activelor’, se subliniază în comunicat.

Conform ASF, scenariile, amploarea şocurilor şi metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor şi a transmiterii rezultatelor revine societăţilor participante.

Cea de-a doua componentă a testului de stres este de tip ‘top-down’, urmând ca toate calculele necesare să fie realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăţilor. ‘Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente de tip ‘bottom-up’, se subliniază în comunicat.

Termenul limită pentru transmiterea rezultatelor către autorităţile naţionale este 15 iulie 2016, urmând ca rezultatele la nivel european să fie publicate în decembrie 2016, la nivel agregat şi/sau anonimizat, mai arată ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...