Noua comisie a lui Jean-Claude Juncker a trecut de hopul ultimelor audieri

Comisarul european desemnat pentru transport, slovena Violeta Bulc, despre care se spune că poate merge prin foc, a făcut o impresie excelentă cu prilejul audierii sale din cadrul Parlamentului European de luni seară, relatează marţi EurActiv.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 11:24
Noua comisie a lui Jean-Claude Juncker a trecut de hopul ultimelor audieri

Audierea lui Bulc a fost percepută drept una vitală pentru întreaga Comisie condusă de Jean-Claude Juncker care urmează să fie supusă la vot în plen miercuri, 22 octombrie. Este acum un lucru aproape sigur că noua comisie Juncker va putea să-şi înceapă mandatul de la 1 noiembrie, apreciază portalul de informaţii europene, scrie Agerpres.

Violeta Bulc a fost aleasă de premierul sloven Miro Cerar pentru a o înlocui în executivul comunitar pe Alenka Bratušek, după ce 112 eurodeputaţi au votat împotriva nominalizării sale.

Violeta Bulc, un antreprenor de comunicaţii care s-a alăturat noului guvern din Ljubljana abia luna trecută, a tras atenţia la Bruxelles cu paleta ei largă de interese, mergând de la abilitatea ei tinerească pentru baschet, o centură neagră în tae kwon do, până la instruirea ei ca şaman şi promovarea mersului prin foc în cadrul afacerii ei de consultanţă.

La finalul audierii ei, Violeta Bulc a fost felicitată atât de eurodeputaţii din S&D, cât şi de cei din PPE. ‘Aţi aflat despre mine că merg prin foc. Au fost unele momente când am crezut că mă voi arde, dar până la urmă nu s-a întâmplat’, le-a spus ea cu umor eurodeputaţilor din Comisia pentru turism şi transport din PE.

Spre deosebire de Alenka Bratušek, care a vorbit slovenă în cea mai mare parte a audierii, Violeta Bulc a vorbit o engleză fluentă şi nu a părut să fie stresată, unii martori comparând audierea sa cu o discuţie la gura focului, notează EurActiv.

Deşi a avut doar patru zile pentru a se pregăti de audierea de confirmare şi nu are experienţă în domeniul transporturilor care i-a fost repartizat, Bulc a confirmat ceea ce Juncker a spus despre ea după ce a întâlnit-o, la 15 octombrie, respectiv faptul că învaţă foarte repede.

În timpul audierii, ea a răspuns la întrebări pe subiecte precum dumpingul social în domeniul transporturilor, măsurile de prevenire a răspândirii Ebola pe teritoriul european sau consecinţele embargoului rus asupra produselor alimentare asupra mediului de afaceri din UE. Mai mulţi eurodeputaţi i-au pus candidatei slovene câte trei sau patru întrebări şi ea a reuşit în general să răspundă măcar parţial tuturor acestora, în ciuda constrângerilor de timp.

Violeta Bulc a dovedit o personalitate care este în mod cert atipică şi emoţională. În mai multe rânduri, ea a spus că soluţiile la probleme complicate pot fi găsite ‘punând la aceeaşi masă oameni cu bunăvoinţă’ şi a mărturisit că iubeşte natura şi insulele greceşti.

Confirmarea lui Bulc poate fi văzută şi ca o victorie personală a lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, care şi-a asumat riscul susţinerii sale, în pofida sugestiilor că Slovenia ar fi trebuit să nominalizeze candidaţi cu mai multă experienţă în domeniu.

Audierea lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte desemnat pentru uniunea energetică, s-a desfăşurat simultan la Strasbourg, în faţa membrilor comisiilor pentru industrie, cercetare şi energie şi respectiv mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară. Deloc surprinzător, Sefcovic, care a deţinut postul de vicepreşedinte în actuala Comisie şi este un fost diplomat, s-a descurcat bine şi în a doua audiere prin care trece în acest proces. El fusese deja confirmat ca deţinător al portofoliului pentru transport şi spaţiu, dar eşecul lui Bratušek în PE a impus o redistribuire de amploare redusă a posturilor de către preşedintele ales al viitoarei Comisii, Jean-Claude Juncker.

Potrivit EUobserver, eurodeputaţii ar urma să-şi anunţe marţi verdictul, respectiv dacă Sefcovic şi Bulc sunt apţi pentru a primi portofoliile care le-au fost desemnate. Totuşi, potrivit sursei citate, Violeta Bulc a sărbătorit deja luni seară, în barul hotelului Hilton din Strasbourg, modul în care a decurs audierea, fiind felicitată la un moment dat de un alt viitor vicepreşedinte al CE, finlandezul Jyrki Katainen.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.