Noua lege a pensiilor: valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.875 de lei în 2021

Proiectul pentru noua lege a pensiilor prevede ca valoarea punctului de pensie să se actualizeze conform Programului de Guvernare, astfel că în anul 2021 să ajungă la 1.875 de lei. În prezent, punctul de pensie este de 1.100 de lei.
Economica.net - joi, 09 aug. 2018, 18:36
Noua lege a pensiilor: valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.875 de lei în 2021

Astfel, anul viitor punctul de pensie ar urma să crească la 1.265 de lei, iar în 2020 să ajungă la 1.775 de lei, se arată în proiectul pentru noua lege a pensiilor.

„Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie”, au arătat reprezentanţii Ministerului Muncii, în proiectul pentru noua lege a pensiilor.

Astfel, valoarea punctului de referinţă va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

„Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechitățile, dar duce și la creșterea tuturor pensiilor”, se arată în proiectul pentru noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor: pensia minimă, raportată la salariul minim brut

De asemenea, modificările aduse în proiectul pentru noua lege a pensiilor prevăd ca pensia minimă să se calculeze raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Astfel, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Şi asta în timp ce persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

„Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se arată în noua Lege a Pensiilor.

Momentan, noua lege a pensiilor este în stadiul de proiect de act normativ şi se află în dezbatere publică. Ulterior perioadei de dezbatere publică, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului României, spre dezbatere şi aprobare în comisiile de specialitate şi în plen. Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

 Citiţi în ECONOMICA.NET şi:

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele încasate se constituie venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,......
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...