Nuclearelectrica valorează de cinci ori mai puţin decât unul din reactoarele sale

Nuclearelectrica valorează de circa 5 ori mai puţin decât costul unuia dintre reactoarele sale, potrivit celui dintâi preţ de piaţă al acţiunilor Nuclearelectrica (SNN), obţinut în oferta de vânzare iniţială a pachetului pus la bătaie de Guvern. Pe de altă parte, pachetul de acţiuni deţinut  Fondul Proprietatea (FP) la SNN valorează doar 47% din evaluările indepdendente la care este inclus în portofoliul oficial al FP.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 sept. 2013, 13:40
Nuclearelectrica valorează de cinci ori mai puţin decât unul din reactoarele sale

Chiar şi după ce va primi şi titlurile subscrise în oferta de publică abia încheiată, de vânzare a acţiunilor Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea îşi vede diminuată valoarea pachetului deţinut la companie la puţin peste 310 milioane de lei, potrivit preţului de 11,2 lei / acţiune SNN la care a fost adjudecată oferta publică iniţială de vânzare recent încheiată.

Pachetul de 9,72% deţinut de FP la SNN a fost evaluat, înaintea ofertei,  la 648 milioane de lei şi înscris ca atare  în portofoliul Fondului, ca şi în cel mai recent raport al administratorului fondului, Franklin Templeton. Evaluatorii independenţi ai particpaţiilor importante ale FP sunt KPMG Advisory SRL şi Ernst & Young Services SRL.

De altfel, oficialii FP au şi spus, la un moment dat că nu se vor folosi de drepturile de preferinţă rezervate ca acţionar şi nu va subscrie la ofertă, dacă aceasta nu va oferi un discount de 50%. Fondului i-au fost rezervate circa 273.000 de acţiuni, care a avut dreptul să le cumpere, pentru a-şi conserva mărimea pachetului deţinut.

Valoarea Nuclearelectrica

La preţul ofertei publice, valoarea Nuclearelectrica este de 2,844 miliarde de lei (peste 636 mil. euro la cel mai recent curs BNR).

Costul integral al realizării unuia dintre reactoarele nucleare care urmează să mai fie făcute la Cernavodă depăşeşte 3 miliarde de euro.

Prin urmare, prima evaluare de piaţă obţinută de Nuclearelectrica este de aproape 5 ori mai mică decât unul dintre reactoarele sale, la valoare integrală de investiţie.

Valoarea de piaţă Nuclearelectrica va fi confirmată după primul an de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), investitorii în cadrul ofertei încercând să obţină preţriui mai mari decât cel la care au cumpărat.

„Apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor SNN în primele şedinţe de tranzacţionare”, se spune într-un raport al Tradeville, care a stabilit un preţ ţintă de doar 12,17 lei  / acţiune SNN, ceeea ce înseamnă un potenţial de creştere de 8,6% în perspectiva următoarelor 12 luni.

Argumente

Acţiunile SNN sunt atractive, pentru că va vinde electricitatea la preţuri tot mai mari, profitând de liberalizarea graduală a pieţei energiei.

Pe de altă parte, în general, investitorii sunt prudenţi cu ofertele din domeniul nuclear. Companiile nucleare sunt vulnerabile la aşa zisul risc de reglementare, mai ales privind siguranţa exploatării şi mediul, reglementări noi care pot creşte cheltuielile, deci reduce profitul, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

 

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...