Numărul de locuinţe finalizate în criză în România a scăzut mai puţin decât în Ungaria şi Bulgaria

 Numărul locuinţelor finalizate în România anul trecut s-a redus cu 34% faţă de perioada de boom atinsă pe acest segment, respectiv anul 2008, reprezentând a patra cea mai mare scădere din şase state analizate într-un studiu al companiei poloneze de cercetare PMR.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 12:27
Numărul de locuinţe finalizate în criză în România a scăzut mai puţin decât în Ungaria şi Bulgaria

PMR arată că în România au fost finalizate anul trecut 44.456 de locuinţe noi, faţă de 67.255 de unităţi în 2008, când a fost atins nivelul maxim.

În aceste condiţii, piaţa românească se menţine pe poziţia a doua în rândul celor şase pieţe analizate, din punct de vedere al numărului de locuinţe noi finalizate anual, după Polonia, care conduce detaşat, cu 130.954 de unităţi anul trecut (faţă de 165.189 în 2008). Pe următoarele poziţii se află în ordine descrescătoare Cehia, cu 28.628 locuinţe finalizate în 2011, faţă de 41.649 unităţi în 2007, Bulgaria (14.012 locuinţe în 2011/22.058 unităţi în 2009), Ungaria (12.655 în 2011/41.084 în 2005) şi Slovacia (11.500 în 2011/18.834 în 2009).

„În România, este puţin probabil ca situaţia se va schimba semnificativ în următorii ani în sectorul construcţiei de locuinţe, fiind necesară o perioadă mai mare de timp pentru a înregistra progrese. O primă precondiţie pentru îmbunătăţirea situaţiei este creşterea economică, cu efecte asupra pozitive asupra puterii de cumpărare a consumatorilor care ar absorbi o parte din oferta mare de pe piaţa rezidenţială. Mai târziu, acest lucru ar încuraja băncile să reia finanţarea şi ar fi un factor declanşator pentru creşterea activităţii dezvoltatorilor. În ciuda scăderii preţurilor din România, dezvoltatorii nu sunt încă în stare să finalizeze proiectele deja începute şi nici să iniţieze altele noi”, se arată în raportul „Piaţa construcţiei de locuinţe din Europa Centrală – Previziuni privind dezvoltarea pentru 2012-2014”.

Datele INS arată că numărul de locuinţe finalizate anul trecut a scăzut cu 4.356 unităţi, la 44.456, şi că a continuat creşterea ponderii unităţilor locative date în folosinţă în mediul rural.

Raportul PMR arată că în 2011 piaţa rezidenţială din Europa Centrală a căzut la un nivel minim istoric, având în vedere că anul trecut au fost finalizate în cele şase ţări analizate 242.205 locuinţe, cu aproape o treime mai puţine comparativ cu anii de boom, 2007-2008.

„Estimările pentru 2012-2014 arată că regiunea îşi va reveni uşor, însă nu se va mai ajunge foarte curând la cifrele din perioada de boom”, se menţionează în raport.

Cea mai rapidă scădere a fost înregistrată în Ungaria, unde atât persoanele fizice (-61%), cât şi companiile (-76%) au construit un număr redus record de locuinţe. Clasa de mijloc, cea care era investitorul principal în locuinţe noi pentru uz propriu, a avut mai puţine resurse financiare. De asemenea, companiile au planificat mai puţine dezvoltări având în vedere că preţurile au scăzut şi era de asemenea o piaţă dificilă pentru locuinţe noi. De fapt, proiectele de peste 1.000 de locuinţe, în număr mare în urmă cu doar câţiva ani, acum au dispărut de pe piaţă.

Pentru 2012, autorii studiului estimează o continuare a scăderii numărului de locuinţe construite în Ungaria, dar cu un ritm mai redus, de aproximtiv 5%, o revenire nefiind aşteptată mai devreme de 2014.

A doua cea mai mare scădere a fost înregistrată în Slovacia, cea mai mică ţară din regiune. Această situaţie a avut la bază reducerea activităţii dezvoltatorilor şi numărul redus de slovaci care îşi puteau cumpăra o casă cu bani proprii, având în vedere că piaţa împrumuturilor ipotecare este încă subdezvoltată.

În Bulgaria, similar cu Slovacia, un vârf al numărului de locuinţe finalizate s-a înregistrat în 2009, mai târziu decât în alte state din regiune. În prezent, cea mai importantă vulnerabilitate a economiei şi a pieţei rezidenţiale din Bulgaria o reprezintă relaţiile de comerţ şi conexiunile financiare cu Grecia, cele mai puternice dintre toate ţările din Europa Centrală.

În Cehia, chiar dacă stocul de locuinţe nevândute este încă mare, este de aşteptat ca dezvoltarea de locuinţe să se întoarcă la o creştere sănătoasă în următorii ani. Doar în Praga, care a rămas un magnet pentru dezvoltatorii de proiecte mari în ciuda unui stoc de 3.000 de locuinţe noi nevândute la sfârşitul anului 2011, alte 20.800 de apartamente sunt aşteptat să fie finalizate în decursul următorilor doi ani.

În Polonia, evoluţia pieţei pentru dezvoltatorii de locuinţe este determinată de cumpărători, deoarece foarte multe locuinţe au rămas nevândute în timpul crizei. La finele anului 2011, dezvoltatorii ofereau spre vânzate circa 48.000 de locuinţe, 77% din ofertă fiind în construcţie. Numărul de case noi a crescut cu circa 37.500 de unităţi (25%) din 2010.

În ciuda situaţiei dificile de pe piaţă din ultimii ani, autorii studiului spun însă că pe termen lung piaţa construcţiei de locuinţe va deveni puternică, în principal datorită perspectivelor de creştere economică din regiune şi a diferenţei mari dintre stocul de locuinţe şi numărul de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...