O bancă germană a transferat din greşeală aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci

Banca de stat pentru dezvoltare KfW din Germania a transferat din greşeală aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci, fiind pentru a doua oară când instituţia financiară a făcut o astfel de eroare, după cea în care a plătit Lehman Brothers peste 300 de milioane de euro în septembrie 2008, chiar în ziua în care aceasta a cerut intrarea în faliment, transmite Bloomberg.
Economica.net - sâm, 25 mart. 2017, 13:45
O bancă germană a transferat din greşeală aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci

KfW a transferat în februarie peste 5 miliarde de euro celor patru bănci din cauza unei defecţiuni tehnice, care a multiplicat plăţi unice, au declarat persoane apropiate situaţiei.

Suma totală transferată a fost de aproximativ 6 miliarde de euro, a spus una dintre persoane.

„KfW a detectat foarte repede comportamentul incorect al sistemului, a corectat acţiunea şi a început procesul de analiză a cauzelor”, potrivit unui comunicat al băncii.

Greşeala a fost identificată şi eliminată rapid, iar sumele plătite suplimentar au fost recuperate cu succes.

„Regretăm că acest incident a putut avea loc din cauza unei erori umane, provocate de o greşeală de configurare”, precizează comunicatul.

Incidentul aduce aminte de plata incorectă a peste 300 de milioane de euro făcută către Lehman Brothers în ziua solicitării falimentului de către banca americană. La momentul respectiv, banca germană nu a actualizat verificarea terţilor, care ar fi împiedicat efectuarea tranzacţiei.

Transferul către banca americană s-a transformat într-un scandal politic în Germania, publicaţia Bild numind KfW „cea mai idioată bancă din Germania”.

KfW, care afirmă pe site-ul său că a primit din partea revistei Global Finance titlul de cea mai sigură bancă din lume, nu este singura bancă afectată de o defecţiune tehnică.

În iunie 2015, divizia de schimb valutar a Deutsche Bank a transferat din greşeală 6 miliarde de euro unui fond de hedging, pe care i-a recuperat o zi mai târziu, a declarat atunci o persoană apropiată situaţiei.

KfW a informat banca centrală germană, Bundesbank, în privinţa erorii din februarie. Un purtător de cuvânt al Bundesbank a refuzat să comenteze.

Astfel de erori expun riscurile de securitate ale băncilor, provocate de tehnologia învechită, o problemă subliniată recent de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar din Germania.

Problemele legate de tehnologie sunt alarmante în special din cauza creşterii atacurilor hackerilor asupra instituţiilor financiare.

În ianuarie, Lloyds Banking Group a fost atacată cibernetic, iar serviciile online destinate clienţilor au fost întrerupte.

Grupul de hackeri Anonymous a atacat anul trecut opt bănci centrale, între care banca centrală a Olandei, Banca Greciei şi Banca Mexicului.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...