O companie hotelieră americană intră în Cuba, prima de la revoluţia din 1959 încoace

Starwood Hotels&Resorts Worldwide a devenit duminică prima companie americană care a încheiat un acord în domeniul hotelier cu Cuba după revoluţia din 1959, anunţând o investiţie de mai multe milioane de dolari pentru renovarea şi operarea a trei hoteluri în Havana, cu o zi înainte de vizita preşedintelui Barack Obama în capitala cubaneză, relatează Reuters, citată de News.ro.
Economica.net - Dum, 20 mart. 2016, 16:13
O companie hotelieră americană intră în Cuba, prima de la revoluţia din 1959 încoace

Astfel de acorduri sunt interzise, potrivit embargoului economic impus de Statele Unite Cubei, dar Starwood a obţinut săptămâna trecută o aprobare specială din partea Trezoreriei americane.

Directorul operaţiunilor din America Latină al Starwood, Jorge Giannattasio, a spus că acordurile din Cuba includ „o investiţie de mai multe milioane de dolari pentru aducerea hotelurilor respective la standardele companiei”.

Starwood devine în acest fel prima compania americană care investeşte o sumă mare de bani în Cuba de când revoluţionarii conduşi de Fidel Castro au înlăturat un guvern pro-american, pe 1 ianuarie 1959.

Castro a naţionalizat rapid industria turismului şi a transformat Habana Hilton în sediul noului guvern, timp de mai multe luni.

Industria cubaneză a turismului a crescut puternic din decembrie 2014, odată cu deschiderea arătată de guvernul american. Numărul vizitatorilor străini a crescut cu 17% în 2015, la un nivel record de 3,5 milioane.

Numărul americanilor care au vizitat Cuba a urcat cu 77%, la 161.000. Cuba anticipează o creştere similară a numărului vizitatorilor americani în acest an, când este programată şi reluarea unui serviciu aerian, în pofida faptului că este în viguare încă o interdicţie asupra turismului.

Americanii pot călători în Cuba doar pentru 12 situaţii reglementate.

„Numărul vizitatorilor va creşte puternic, după introducerea curselor aeriene directe”, a spus Giannattasio.

Obama a luat în această săptămână noi măsuri de relaxare a restricţiilor impuse Cubei. Americanii nu mai au nevoie de aprobări speciale pentru a călători în Cuba, dar trebuie să îşi cenzureze singuri activităţile şi să păstreze dovezi legate de călătorie, timp de cinci ani.

Preşedintele Obama a cerut Congresului să elimine ambargoul, dar a întâmpinat opoziţia republicanilor, care deţin majoritatea.

Starwood va opera hotelul Hotel Quinta Avenida , sub marca Four Points Sheraton, şi hotelul de stat Gran Caribe Inglaterra Hotel sub brandul Luxury Collection.

Totodată, compania a semnat o scrisoare de intenţie pentru transformarea renumitului hotel Santa Isabel într-un membru al Luxury Collection.

Acordul l-ar putea ajuta pe Obama să se folosească de vizita istorică pentru a arată beneficiile deschiderii occidentale faţă de Cuba, după zeci de ani de ostilitate.

Starwood, care este ţinta a două oferte de preluare, ar putea să nu mai rămână mult timp sub proprietate americană.

Compania chineză Anbang Insurance Group a făcut vineri o ofertă de preluare a Starwood, în valoare de 13 miliarde de dolari, care depăşeşte cu aproape 15% o ofertă în numerar şi acţiuni convenită anul trecut cu Marriott International.

Marriott poate să facă o contraofertă până pe 28 martie.

Giannattasio a refuzat să comenteze.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...