O fabrică de cărămizi devine vedeta Bursei. Liderul avocaţilor de insolvenţă îi cumpără acţiunile

Andrei Cionca, unul dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), şi-a mai adăugat, ieri, un pachet de peste 1% de acţiuni ale producătorul de caramizi Cemacon Zalău (CEON). Împreună cu CITR, Andrei Cionca a ajuns să controleze peste 7,2% din acţiunile CEON, după ce cumpărase aproape 6% sptămâna trecută. Compania creşte cu aproape 15% la bursă, maximul permis de reglementările acesteia.
Adrian N. Ionescu - mar, 04 sept. 2012, 08:48
O fabrică de cărămizi devine vedeta Bursei. Liderul avocaţilor de insolvenţă îi cumpără acţiunile

Criza care a afectat profund sectorul construcţiilor a făcut ca acţiunile Cemacon Zalău (simbol bursier CEON) să se ieftinească de circa 4 ori în ultimele 12 luni. Compania mai valora puţin peste 5,2 milioane de lei înainte de vestea achiziţiilor lui Andrei Cionca &Co.

Ca urmare, profesionistul în insolvenţă a cumpărat ieri şi joi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) peste 8,3 milioane din titlurile CEON cu 0,0199 lei pe acţiune. Achiziţiile au fost făcute prin firma Consultanţă Andrei & Andrei srl, potrivit rapoartelor trimise la Bursă luni şi marţi.

Miercuri dimineaţa a fost trimis la bursă un raport rectificator al celui de luni, potrivit căruia, din pachetul de 6%, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) deţine mai mult de jumătate (3,9%) din companie, iar alţi patru colegi ai lui Cionca au luat proporţii nesemnificative.

Grupul de acţionar concertat în jurul lui Andrei Cionca devine al doilea cel mai mare acţionar al Cemacon, după Casa de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, care are peste 12,8 % din titluri, şi după vânzările făcute de Artio Global Management, care administrează unul dintre cele mai mari fonduri străine de investiţii străine prezente în România. Restul acţiunilor sunt distribuite între acţionarii mici.

Andrei Cionca este managing partner la Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), liderul pieţei insolvenţei din România, cu un volum de creanţe stinse în favoarea creditorilor de 65 de milioane de euro, anul trecut, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolventa din România (UNPIR).

Cemacon Zalău a reuşit creşterea cu 39% a cifrei de afaceri faţă de primul semestru din 2011, până la 14,4 milioane de lei, într-un context în care valoarea pieţei de caramidă din România s-a contractat cu circa 14%, în prima parte a anului.

La nivelul cantităţilor vandute, Cemacon a crescut cu 34%, devenind astfel al doilea mare jucător pe piaţa din Transilvania, potrivit raportului companiei.

Cemacon a înregistrat, însă, pierderi de peste 4 milioane de lei, şi are datorii de 136 de milioane de lei, ceea ce nu l-a descurajat pe Cionca să cumpere.

Astfel că, achiziţiile de CEON ale lui Cionca, bun cunoscător al societăţilor cu probleme, reprezintă o recomandare implicită. Astăzi înainte de prânz, acţiunile CEON se scumpeau cu peste aproape 15%, cea mai mare din acest moment şi limita maximă permisă de mecanismul BVB.

Ceilalţi mari jucători de pe piaţa locală de cărămizi sunt austriectii de la Wienerberger şi Ceramica Iaşi, controlată de fondul de investiţii Advent International, prin Eurobrick International BV.

Wienerberger a intrat pe piaţa românească în 1998 şi în 2003 a achiziţionat de la producătorul de materiale de construcţii CEMA Sibiu o fabrică de cărămizi în cadrul unei tranzacţii cu o valoare totală de 9 milioane de euro.

Wienerberger vrea să investească 22 de milioane de euro în a patra fabrică, din satul Războieni, judeţul Iaşi, la câţiva kilometri de oraşul Târgu-Frumos. Wienerberger a înregistrat în 2010 prin intermediul firmei Wienerberger Sisteme de Cărămizi afaceri de 117,9 milioane de lei (28 milioane de euro).

O piaţă înrudită, cea de BCA, s-a ridicat anul trecut la aproximativ 2,1 milioane de metri cubi. Lider este Macon Deva, controlată de un fond de investiţi al conpaniei poloneze Enterprise Investors.


 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...