​O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei de surse regenerabile

O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini, cu sediul în Paris, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 18:39
​O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei de surse regenerabile

Raportul se referă la Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia.

Situaţia actuală reprezintă un pericol real pentru securitatea livrărilor. Centralele pe gaze, capabile să facă faţă perioadelor cu cerere ridicată, se închid rapid. Rezervele de gaze stocate în rezervoase subterane sunt semnificativ mai mici faţă de anii trecuţi. Pe termen scurt, aceşti factori înseamnă că o iarnă foarte friguroasă poate provoca probleme serioase de furnizare a energiei şi de echilibrare a reţelelor”, afirmă în raport Colette Lewiner, consilier în domeniul energiei al preşedintelui Cap Gemini.

Centralele pe gaze funcţionează cu rate de utilizare care sunt prea mici pentru a acoperi costurile fixe, în condiţiile în care operatorii reţelelor preferă energia regenerabilă, care este subvenţionată, se arată în raport.

Circa 60%, respectiv 130.000 de megawaţi, din capacitatea de generare a energiei pe bază de gaze a Europei este în pericol să fie închisă până în 2016, conform estimărilor companiei americane de consultanţă IHS, citate de Cap Gemini.

„Aceste centrale, care sunt indispensabile pentru asigurarea securităţii livrărilor în perioadele de vârf de consum, sunt înlocuite cu instalaţii de producere a energiei regenerabile, puternic subvenţionate, dar a căror producţie este volatilă”, potrivit raportului realizat în colaborare cu Exane BNP Paribas, firma juridică CMS Bureau Francis Lefebvre Lyon SELAS şi institutul de cercetări VaasaETT.

Totodată, companiile se orientează către cărbunele mai ieftin exportat de SUA, unde a crescut cererea de gaze datorită exploatării zăcămintelor de şist. Interesul pentru cărbunele care este mai poluant este susţinut de scăderea costului certificantelor pentru emisii de dioxid de carbon.

Cap Gemini cere o reformă a sistemului de tranzacţionare a acestor certificate, pentru creşterea preţului acestora. Totodată, compania de consultanţă solicită o mai bună coordonare pe piaţa europeană, astfel încât să fie asigurată o capacitate suficientă de producţie pentru perioadele cu cerere ridicată.

În lipsa unor stimulente pentru investiţii în infrastructura energetică şi în condiţiile scăderii marjelor şi veniturilor, securitatea livrărilor de energie, pe termen lung, ar putea fi pusă în pericol, a mai arătat Lewiner.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...