O mişcare prea puţin gândită a ministrului Niţă ar putea duce la scumpirea curentului

ANRE, DEN şi asociaţiile producătorilor de energie din surse regenerabile condamnă la unison Hotărârea de Guvern iniţiată de Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie,  ce limitează investiţiile din domeniu pentru acest an. Oprirea investiţiilor nu e singurul efect al gândirii ministrului, ci şi o scumpire a electricităţii
Florin Cojocaru - joi, 31 oct. 2013, 22:07
O mişcare prea puţin gândită a ministrului Niţă ar putea duce la scumpirea curentului

O Hotărâre de Guvern care ar putea în vigoare chiar de săptămâna viitoare produce haos în industria energiei verzi din România. Astfel, o iniţiativă a Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, ce vrea limitarea investiţiilor în energia regenerabilă provoacă confuzie, stupoare şi teamă în piaţă. Concret, HG-ul propune ca, în 2013, capacitatea instalată din regenerabile care va primi certificate verzi să fie limitată la 3.315 MW, în ciuda faptului că, porivit ANRE, capacitatea este deja de 3.330 de MW.

Practic, orice nouă capacitate de producţie ce va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul anului nu primeşte subvenţia acordată prin lege. Mai  mult, 15 MW deja instalaţi nu-şi vor primi ce li se cuvine, şi nimeni nu ştie cine va avea accesul la cei 3.315 MW vizaţi, pentru că HG-ul nu are norme de aplicare. Hotărârea a ieşit din dezbaterea publică, a trecut şi de Comisiile de Specialitate din Parlament şi urmează să ajungă pe masa premierului Victor Ponta într- o săptămână.

„Resursă” finită = speculă = scumpire

O sursă din Agenţia de Reglementare în Energie ne-a spus că insituţia a votat împotriva acestei HG şi că proiectul nici măcar nu are un studiu de impact. „Ni s-a spus de la Energie că se vrea limitarea investiţiilor în domeniu pentru ca să scadă factura . Nu poţi să ai o astfel de argumentare şi nu poţi să nu ai nici măcar un studiu de impact pe piaţă. Şi mai e un lucru: preţul certificatelor verzi tinde să scadă acum spre valoarea minimă de tranzacţionare, 27 de euro, odată cu noile proiecte puse în funcţiune. Dacă limitezi capacitatea instalată, forţezi preţul certificatului către valoarea maximaă, 58 de euro, deci obţii contrarul efectului scontat: creşterea facturii la energie”, a precizat sursa.

Nici la Dispeceratul Energetic Naţional lucrurile nu se văd mai bine. Octavian Lohan, directorul Dispeceratului, spune că s-a încercat a se îndrepta „în mod nefericit” unele deficienţe ale sistemului. „E adevărat că există probleme de echilibrare a sistemului atunci când avem zile cu mult vânt. Şi e la fel de adevărat că toată energia produsă de regenerabile, din ce în ce mai multă e plătită de consumatori. Dar nu poţi să vii peste noapte şi să pui stop investiţiilor dintr-un domeniu. Sunt avizaţi 50.000 de MW doa rîn eolian, sunt oameni care au băgat bani în echipamente, ei pierd foarte mult. Pui industria pe butuci”, afirmă Lohan.

Cei mai afectaţi de efectele noii HG, dacă aceasta va trece, sunt producătorii de energie din surse eoliene şi fotovoltaice. Mai ales cei eolieni, această ramură având o capacitate de circa 2.800 de MW, dintr-un total de 3.330 de MW. Reprezentanţii acestora spun că o astfel de măsură produce haos în piaţă. „Vom vedea dacă acceptă amendamentele noastre. Nu ştim dacă se aplică doar pentru anul ăsta, sau şi pentru următorii. Cu cei ce acum se pregătesc să deschidă unităţile de producţie, iar nu ştim când îşi vor găsi rândul la plata certificatelor. Nu există norme de aplicare, nu există nimic. Cine şi cum decide care este investitorul care îşi primeşte certificatele acum şi care mai târziu. 2014,2015, poate 2016. E un mare-mare haos legislativ, nu mai înţelegem nimic”, arată Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Energia verde, domeniu ce a atras investiţii de miliarde de euro în ultimii ani, a fost „lovită” de o Ordonanţă de Urgenţă, care a făcut ca, din iulie 2013 şi până în primăvara lui 2017, să se amâne plata unor certificate verzi pentru eolian şi fotovoltaic: 0,5 certificate pentru eolian, respectiv 3 certificate pentru fotovoltaic.

România are o capacitate maximă de a prelua în sistem 5.000 de MW „verzi”, acum suntem la cota 3.315.
Toţi consumatorii de energie elec trică din România susţin producţia de energie verde prin sistemul certificatelor verzi. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

Ponderea energiei verzi în total producţie a ajuns, în zilele cu vânt şi soare şi la 30%.

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power de la importatorul Porsche România....
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...