O nouă firmă cehă vrea să investească un miliard de euro în termocentrale din Europa

Investitorul ceh Pavel Tykac a înfiinţat compania Seven Energy pentru a investi peste un miliard de euro în termocentrale din Europa care funcţionează pe bază de combustibili fosili, chiar dacă multe companii de utilităţi pun accentul pe energiile regenerabile, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 feb. 2018, 07:34
O nouă firmă cehă vrea să investească un miliard de euro în termocentrale din Europa

Strategia este una similară cu cea adoptată de o altă companie energetică din Cehia, EPH, care, în ultimii ani, a profitat de pe urma preluării unor termocentrale mai vechi din Germania, Marea Britanie, Italia şi alte state.

Tykac, care deţine termocentrala de la Chvaletice şi mai multe mine de cărbune din Cehia, a eşuat în prima sa tentativă de a se extinde peste hotare, în urmă cu doi ani, când a pierdut o licitaţie în faţa EPH pentru preluarea unor termocentrale pe bază de lignit din Germania.

Într-un comunicat de presă difuzat joi, Seven Energy a precizat că va fi condusă de foşti manageri de la grupul ceh de utilităţi CEZ, grup controlat de stat, inclusiv de fostul membru în Consiliul de Administraţie Alan Svoboda şi fostul director de trading Michal Skalka.

‘Suntem interesaţi să facem achiziţii dacă putem să adăugăm valoare. Vrem să rămânem în domeniul energiei, în principal pe segmentul energiei convenţionale, unde avem un know-how solid’, a spus Svoboda.

Investitorul Pavel Tykac activează pe piaţa energetică din Cehia de peste un deceniu şi este unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia.

‘Credem că sfârşitul surselor convenţionale de energie este inevitabil. Dar credem că acest sfârşit va fi mai lent decât preconizează politicienii’, a declarat anterior Pavel Tykac, pentru cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

Separat, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat joi că a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale din Bulgaria către compania bulgară Inercom. Vânzarea celor şapte companii (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec şi Bara Group) pune punct unei istorii de 14 ani a CEZ în Bulgaria, ţară unde grupul ceh a fost implicat în ultimii ani în mai multe conflicte cu Guvernul şi organismele de reglementare.

Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...