O nouă practică bancară: Tichete cadou contra credite

Biroul bancherului din supermarket a dispărut odată cu criza financiară. Recent, creditele de nevoi personale au prins din nou viteză, iar băncile au găsit formule noi de impulsionare a vânzărilor: protocoale cu dealerii de vânzări şi retailerii, protocoale în baza cărora, în funcţie de numărul de credite recomandate de către agentul de vânzări, acesta primeşte din partea băncii tichete cadou sau diverse sume de bani. De altfel, practica este întâlnită în toate sectoarele de activitate, de la producătorii de electrocasnice la distribuitorii de medicamente. Dar care este de fapt regimul fiscal al acestor practici?
Gabriela Ţinteanu - vin, 01 iul. 2016, 21:18
O nouă practică bancară: Tichete cadou contra credite

Pentru relansarea sectorului de retail banking instituţiile financiare încheie protocoale fie cu dealerii de vânzări, fie cu reteilerii pentru stimularea forţei de muncă a acestora. Astfel, potrivit protocoalelor, dacă angajaţii dealerilor de vânzări sau ai retailerilor recomandă clienţilor produse bancare, de regulă credite, aceştia pot să primească direct de la instituţiile financiare tichete cadou sau anumite sume de bani.

„De regulă, astfel de sume, bonusuri, sunt considerate de instituţiile financiare ca fiind subiect de 16% impozit pe venit. Totuşi, ar trebui să fie făcută o analiză atentă a acestor sume: dacă ele sunt acordate pentru că forţa de vânzări a distribuitorului sau a dealerului în fapt recomandă produsele băncii şi este remunerată pentru că atinge anumiţi indicatori de performanţă, un anume volum de vânzări, atunci ele ar trebui să fie considerate ca şi salarii, banca fiind agentul de plată în numele şi pe seama angajatorului”, spune Diana Coroabă, partener PriceWaterHouse Coopers.

Practic, atunci când intri în hipermarket şi nu îţi ajung banii pentru un anumit televizor, anagajaţii acestui sector îţi pot recomanda un credit, la o anumită bancă. La un anume număr de astfel de recomandări, angajatul hipermarketului primeşte din partea băncii tichete cadou sau o anumită sumă de bani. Forma acestor remuneraţii ale instituţiilor financiare către angajaţii unor forţe de vânzări în domeniu nu au un statut fiscal clar.

Aşa cum precizeazuă consultantul PWC, astfel de venituri ar trebui să fie considerate salarii şi în concluzie ar trebui ca banca să reţină toate taxele şi impozitele către bugetul de stat. Sau să se considere că salariatul respectiv face o activitate de sine stătătoare, independentă pentru care ar trebui să fie angajaţi ca PFA sau altă formă şi ar trebui să plătească ei singuri CASS şi impozit pe venitul global la sumele sau ticketele cadou primite.

Practica bonusurilor pentru produsele vândute de angajaţii dealerilor sau retailerilor este larg răspândită în mai toate domeniile de activitate, iar neclarităţile legate de regimul fiscal al veniturilor sunt la fel de neclare peste tot. La bază se află tendinţa de creştere a vânzărilor prin cât mai multe canale de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...