Ordinul Arhitecţilor: Pasajele Aviatorilor şi Kiseleff distrug zona – GALERIE FOTO

Ordinul Arhitecţilor trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care îl au dezvoltarea pasajelor subterane de pe bulevardele Aviatorilor şi Kiseleff, dar şi a parcării de la Piaţa Charles de Gaulle.
Andrada Ghira - joi, 26 iul. 2012, 12:34
Ordinul Arhitecţilor: Pasajele Aviatorilor şi Kiseleff distrug zona - GALERIE FOTO

Arhitecţii susţin că lucrările de execuţie a pasajelor auto pe Bulevardul Kiseleff, Prezan şi Aviatorilor presupun excavări masive ce vor duce la dispariţia trotuarelor, a pistelor pentru biciclete şi a vegetaţiei, şi că aceste lucrări nu iau în calcul istoria şi arhitectura acestor trei bulevarde.

Astfel, lucrările presupun construirea unor rampe de intrare a maşinilor în pasaje cu lungimea de 400 de metri fiecare, adică câte două astfel de pasaje pe fiecare sens al celor trei bulevarde, cumulând un total de aproape 5 km. Proiectul de la Piaţa Charles de Gaulle este legat ţi deun mall subteran care va avea o suprafaţă comercială de 8.000 de mp, iar acesta are nevoie de o arie de câteva mii de mp de trepte de acces în subterann, chiar la intrarea în Herăstrău.

„Problema arhitecţilor şi a isoricilor nu este nici parcarea şi nici mallul subteran, acestea neavând încă avizul comisiei de la MDRT, ci faptul că se construiesc aceste pasaje care, pe lângă efectul profund distructuv, nici măcar nu sunt necesare. Cu toate acestea menţionăm că nu există lucrare subterană fără efecte la suprafaţă. Există spaţii la Charles de Gaulle unde înălţimea elementelor vizibile din suprateran vor ajunge şi la 4m”, a declarat arhitectul Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti.

Acest proiect a fost doar unul dintre cele care au făcut parte din programul electoral al lui Sorin Oprescu şi ar urma să fie realizat în parteneriat public-privat (PPP). Primăria ar urma să investească 40 de milioane de euro, iar investitorul privat, adică Romstrade, firmă controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, ar urma să aducă un aport investiţional de 60 de milioane de euro. Pentru această investiţie, Romstrade ar urma că primească dreptul de concesiune pentru o perioadă de 49 de ani asupra parcării şi a spaţiilor comerciale.

„O rezolvare de acest tip este posibilă în anumite locaţii, în zone nou construite, dar nu în centrul istoric. Nu se mai fac pasaje subterane în mijlocul oraşelor pentru că acestea nu rezolvă nimic. Argumentul Primăriei pe care l-am primit a fost următorul: dacă vreau să mă duc în sudul oraşului nu am pe unde să merg şi trebuie să trec prin mijlocul oraşului. La Paris nu o iei pe Champs Elysees, ci pe inelul ocolitor”, a declarat arhitectul Dan Marin, cel care a realizat imaginile comparative, prezentate de ECONOMICA.NET mai jos şi în galeria foto.

Cum ar arăta bulevardele cu pasaje


În prezent                                                            În viitor


În prezent                                                               În viitor



Arhitecţii au realizat şi un studiu istoric care demonstrează faptul că bulevardele Prezan, Kiseleff şi Aviatorilor sunt un ansamblu istoric de importanţă naţională şi au încercat clasarea acestor artere. Însă Ministerul Culturii şi Patromoniului a declinat cererea iniţiată de arhitecţi şi a avizat favorabil construirea pasajelor.

„Cele două proiecte au fost generate de un studiu de circulaţie, nu de un studiu de urbanism, demonstrând o lipsă totală de viziune pe termen lung, de aliniere la ceeea ce alte capitale europene implementează de ani de zile: fluidizarea traficului prin inele de centură care să faciliteze accesrul cître toate punctele din centrul oraşului şi descurajarea traficului intens prin centrele isotrice. Eperienţa a dovedid că încurajarea traifuclui nu face decât să genereze şi mai mult trafic”, a mai adăugat Mircea Ochinciuc.

Soşeaua Kiseleff şi bulevardul Aviatorilor sunt artere cu o semnificaţie specială ăentru capitala României. După modelul bulevardelor din marile capitale europene, ele au fost amenjate pe parcursul secolului al XIX-lea şi în primele decenii ale secolului al XX-lea ca axe urbane ce făceau legătura între oraş şi zona verde din nord, urmând o concepţie artistică în care aliniamentul de arbori şi masivul evgetal joacă un rol esenţial.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...