Oferta de petrol a crescut în octombrie, dar OPEC estimează o echilibrare a pieţei

Oferta de petrol a continuat să crească luna trecută, în contextul în care marii producători au intensificat contactele pentru a încerca să reducă excesul de petrol ce menţine preţurile scăzute, conform datelor publicate vineri de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), informează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 14:06
Oferta de petrol a crescut în octombrie, dar OPEC estimează o echilibrare a pieţei

În raportul său din noiembrie privind situaţia pieţei, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol s semnalat că oferta mondială de petrol a fost luna trecută de 96,32 milioane barili pe zi, cu 1% mai mare faţă de septembrie şi peste calculele privind cererea.

La acest exces de ofertă au contribuit atât cei 14 membri ai OPEC, cât şi competitorii lor.

Grupul a ‘pompat’ pe piaţă cu 0,7% mai mult petrol în octombrie, după ce, luna anterioară ajunsese la un acord de principiu pentru a îngheţa sau reduce oferta şi a reuşi să majoreze preţurile afectate de doi ani de excesul de petrol.

Un acord se aşteaptă să se concretizeze cu în cifre exacte la reuniunea ministerială pe care OPEC o va avea la Viena pe 30 noiembrie.

Reprezentanţii OPEC au încredere că dezechilibrul dintre ofertă şi cerere va dispărea în viitor.

Conform calculelor, dacă în 2015 oferta oferta a depăşit cu un milion de barili pe zi cererea, acest dezechilibru a scăzut la 270.000 barili în trimestrul al treilea din 2016.

Pentru 2017, la OPEC estimează o cerere de 95,55 milioane barili pe zi, aportul competitorilor săi şi cel venit din sectorul hidrocarburilor neconvenţionale urmând să fie de 62,86 milioane barili pe zi.

Diferenţa de 32,69 milioane barili pe zi,k ce ar trebui să fie acoperită de OPEC, coincide cu estimările de cerere pe care grupul le preconizează pentru petrolul său în 2017, astfel încât, dacă nu va fi depăşit acest nivel, balanţa între cerere şi ofertă va rămâne echilibrată.

În raportul său, OPEC menţionează că stocurile de petrol, petrolul înmagazinat, au crescut într-un ritm mai lent datorită ‘unei majorări mai scăzute a ofertei’.

Astfel, stocurile ar însuma acum 304 milioane de barili în ţările mai industrializate (OECD), faţă de 350 la finele anului trecut.

‘Privind spre viitor, este important să luăm în calcul impactul imediat pe care acest echilibru între ofertă şi cerere îl are asupra stocurilor, dată fiind aşteptata cerere pentru petrolul OPEC în 2017, de 32,7 milioane barili pe zi.

Conform grupului petrolier ‘ajustările ofertei, atât de către OPEC şi de ţările non OPEC, vor accelera diminuarea considerabilului excedent şi vor ajuta la readucerea echilibrului pe piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană consultă companiile cu privire la modalitatea de punere în comun a cererii și ofertei de materii prime strategice
Comisia Europeană consultă companiile cu privire la modalitatea de punere în comun a cererii și ofertei de materii prime ...
Comisia Europeană a lansat un sondaj adresat întreprinderilor şi altor părţi relevante interesate de punerea în comun a cererii şi de conectarea cererii şi ofertei de materii prime......
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în ...
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...