Oficialii de la Atena dau asigurări că nu vor fi afectate interesele acţionarilor privaţi din bănci

Noul Guvern de la Atena se va întâlni vineri cu acţionarii de la Eurobank, al doilea grup bancar elen, pentru a discuta viitorul instituţiei, a anunţat, joi, adjunctul premierului, Yannis Dragasakis, după ce, cu o zi în urmă, acţiunile principalelor bănci au înregistrat scăderi de peste 26%, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 16:08
Oficialii de la Atena dau asigurări că nu vor fi afectate interesele acţionarilor privaţi din bănci

La închiderea şedinţei de miercuri a bursei de la Atena, acţiunile Eurobank, grup prezent şi pe piaţa din România, înregistrau un declin de 25,93%. Titlurile Piraeus Bank au scăzut cu 29,2%, iar acţiunile Alpha Bank au pierdut 26,7% din valoare. De asemenea, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale greceşti pe 10 ani au urcat până la 10,6%.

Dragasakis a minimalizat evoluţiile de miercuri, afirmând că turbulenţele de pe piaţă erau de aşteptat după anunţarea noului Cabinet.

‘Acest Guvern vrea să îmbunătăţească operaţiunile băncilor şi să majoreze preţul acţiunilor lor. Suntem deschişi la idei şi propuneri din partea acţionarilor privaţi, pentru a întări băncile şi a le îmbunătăţi poziţia’, a explicat oficialul, excluzând orice intervenţie care ar putea slăbi poziţia acţionarilor privaţi.

‘Statul elen îşi va exercita drepturile în bănci fără să afecteze interesele acţionarilor privaţi’, le-a declarat jurnaliştilor Dragasakis, după o întâlnire cu premierul Alexis Tsipras.

Indicele principal Athens Stock Exchange (ASE) a urcat joi cu 0,98% până la 718,12 puncte, şi titlurile principalelor bănci înregistrau creşteri.

Noul premier al Greciei a anunţat, miercuri, principalele priorităţi ale Guvernului său, printre care şi renegocierea cu creditorii internaţionali a datoriei şi a programului de asistenţă financiară. De asemenea, Tsipras a promis adoptarea de măsuri sociale pentru a răspunde la criza umanitară prin care trece populaţia după şase ani de austeritate.

La rândul său, noul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a pledat pentru un nou ‘New Deal’ pan-european pentru a ajuta la relansarea economiei europene şi a pune capăt politicii de austeritate.

Liderii UE au avertizat Atena că trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale. Creditorii internaţionali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare şi privatizare.

Eurobank a devenit prima bancă elenă deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) care revine sub controlul investitorilor privaţi, după majorarea cu succes a capitalului, în valoare de 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni. În urma acestei operaţiuni, participaţia deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) la Eurobank a scăzut până la 35,4%, de la aproximativ 95% anterior.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece centre regionale şi zece centre de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...