Oficialii Fed nu cred că uraganele au pus în pericol creşterea economică a SUA

Cele trei uragane care au lovit SUA în ultimele săptămâni vor îngreuna realizarea de prognoze economice pe termen scurt, dar nu ar trebui să pună în pericol creşterea economiei americane, a apreciat luni un responsabil de la Rezerva Federală (Fed), informează AFP.
Economica.net - lun, 25 sept. 2017, 17:41
Oficialii Fed nu cred că uraganele au pus în pericol creşterea economică a SUA

Aceasta înseamnă că Fed va continua să majoreze treptat dobânzile, a apreciat preşedintele New York Federal Reserve Bank, William Dudley, care este şi vicepreşedintele comitetului de politică monetară de la Fed (FOMC).

Potrivit lui William Dudley, uraganele Harvey, Irma şi Maria au provocat grave dificultăţi comunităţilor afectate, dar impactul lor general asupra economiei americane ar urma să fie unul limitat.

‘Dacă ne uităm la impactul uraganelor, chiar dacă au făcut mai dificilă interpretarea datelor economice pe teren scurt, economia americană rămâne pe o traiectorie de creştere uşor superioară mediei’, a spus Dudley.

‘Catastrofele naturale tind să încetinească iniţial activitatea economică, dar, după ce încep eforturile de reconstrucţie, astfel de dezastre susţin activitatea economică’, a apreciat oficialul Fed.

De asemenea, William Dudley a reluat o parte din comentariile făcute săptămâna trecută de preşedintele Fed, Janet Yellen, potrivit căreia inflaţia ar urma să se apropie de obiectivul de 2% pe care banca centrală a SUA îl consideră dezirabil pentru o creştere economică sănătoasă.

‘Mă aştept ca inflaţia să crească şi să se stabilizeze în jurul ţintei de 2%. În consecinţă, Rezerva federală ar putea continua să elimine treptat politica monetară relaxantă’, a subliniat Dudley.

Janet Yellen a spus şi ea săptămâna trecută că o nouă majorare a dobânzii de referinţă este posibilă în luna decembrie. Începând de la finele lui 2015 şi până în prezent Rezerva Federală a majorat de trei ori dobânda de bază care se situează într-un interval cuprins între 1 şi 1,25%.

Te-ar mai putea interesa și
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a pagubelor produse bunurilor și......
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...