Olguţa Vasilescu: Companiile care angajează şomeri şi asistaţi sociali vor primi 500 de euro pe lună pentru fiecare angajat

Companiile care angajează șomeri și asistaţi sociali vor primi 500 de euro pe luna pentru fiecare angajat, a declarat marţi, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.
Economica.net - mar, 19 iun. 2018, 16:07
Olguţa Vasilescu: Companiile care angajează şomeri şi asistaţi sociali vor primi 500 de euro pe lună pentru fiecare angajat

Lia Olguța Vasilescu a anunțat, marți seara, că Ministerul Muncii a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care prevede dublarea subvențiilor acordate angajatorilor, proiect care se află pe circuitul de avizare la Ministerul Finanțelor, la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Justiției. 

„Viziunea Ministerului Muncii merge de acum înainte pe o altă linie, aceea de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitatea de muncă dar nu vor să o facă, motiv pentru care ne-am gândit ca să îi sprijinim pe toți cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

„Statul va plăti suma de 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadrează șomeri și beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru o perioadă de până la cinci ani, în funcție de categoria din care viitorii angajați fac parte. Sumele vor fi oferite pentru angajarea de absolvenți de orice fel de formă de învățământ, ma refer la școli profesionale, gimnazial, liceal , tineri greu angajabili, marginalizați, ucenici, indiferent de vârsta ,stagiari, absolvenți de studii superioare, persoane cu handicap și persoane care se află în prag de pensionare”, a mai declarat ministrul Muncii, fără însă să precizeze în ce măsură vor fi stimulați cei care beneficiază de ajutoare sociale și care sunt apți de muncă să se și angajeze. 

Vasilescu mai spune că această creștere a subvențiilor oferite angajatorilor repreziintă o dublare a nivelului din 2017, și că se așteaptă ca șomajul că continuă să scadă, deși ne alfăm la un minim isoric de după Revoluție. 

Bineînțeles că angajatorii vor putea oferi o sumă mult mai mare de bani decât cea care este la ora actuală acordată de satat pentru fiecare nou angajat, astfel încât salariile din România să se apropie de valoarea plătită în celelate țari ale Uniunii uropene, și să determine stoparea exodului forței de muncă”, a mai declarat ministrul Muncii. 

Dupa adoptarea acestei Ordonanţe de Urgență, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă va acorda subvențiile angajatorilor, dar va demara și campanii de informare pentru tot mediul de afaceri. 

În toamna anului trecut, ministrul Muncii declarat că în România nu sunt 6 milioane de asistați sociali, ci 240.000 de familii cu copii care primesc ajutor social. Dar a recunoscut că avem șomeri la a treia generație și că sunt familii unde s-a instituit un „cult al nemuncii”.

„Ne-am dat seama, tot judecând după statistici, că vorbim de șomeri la a treia generație, sigur ca aceia nu sunt șomeri, sunt persoane care nu au vrut niciodată să muncească și în cadrul familiilor lor niciodata nu s-a pus problema că și copii lor ar putea să-și găsească loc de muncă. Din păcate avem asemenea situații, dar vreau să vă spun că suntem la același nivel cu celelate țări din UE. Și acolo există persoane care refuză să-și găsească un loc de muncă și în familia lor s-a instituit un cult al nemuncii”, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai decalrat anul trecut că in aceste familii copiii sunt retrași de pe băncile școlii de la vârste fragede, iar dacă sunt retrași înainte de a termina clasa a VIII-a, aceștia vor fi toată viața asistați social și nu vor putea fi calificați ca ucenici. Din luna august a anului trecut este în vigoare o Ordonanță de Guvern, potrivit căreia ajutorul social al familiei se reduce cu 20% dacă copilul are 10 absențe nemotivate, și cu 50% dacă acesta are 20 de absențe nemotivate.

CITEȘTE ȘI Olguţa Vasilescu: avem şomeri la a treia generaţie, sunt familii cu un „cult al nemuncii”

Potrivit INS, numărul şomerilor, estimat pentru luna aprilie a anului 2018 a fost de 411.000 de ersoane, în creștere față de luna precedentă, când a fost de 404.000 persoane, dar în scădere față de aceeaşi lună a anului anterior (445.00 de persoane).

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...