Oltchim: Comisia Europeană investighează dacă au fost respectate normele UE privind ajutoarele de stat

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionăriiOltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.
Economica.net - vin, 08 apr. 2016, 10:25
Oltchim: Comisia Europeană investighează dacă au fost respectate normele UE privind ajutoarele de stat

Comisarul european Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: „În urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod. Datorită recentei sale reorganizări, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului.”

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă. De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (și aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că prețul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

Comisia va examina în special:

– acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS și diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar;

– sprijinul acordat Oltchim de două societăți de stat (CET Govora și Salrom) care, în ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur și soluții saline.

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, intervențiile publice în activitatea societăților sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci când un operator privat ar fi acționat în același mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici și furnizorii Oltchim sau dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic față de concurenții săi și constituie ajutoare de stat.

Citeste si Datorii de 800 de milioane de euro la Oltchim. S-a publicat lista completă a creditorilor

În cazul în care Comisia va concluziona că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare. Întrucât Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare și restructurare. Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil, în conformitate cu criteriile stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, în cazul în care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de către Comisie, care asigură restabilirea viabilității sale pe termen lung, și aceasta contribuie la costurile de restructurare. România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop și nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigației constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat.

În plus, Comisia este preocupată de faptul că procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat în prezent, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim și viitorul cumpărător. Cu toate acestea, Comisia salută faptul că autoritățile române și-au manifestat acum intenția de a se asigura că procesul nu conduce la o continuitate economică, pentru a evita situațiile în care un cumpărător ar beneficia de ajutoarele acordate în trecut Oltchim și ar putea fi obligat să le ramburseze.

Deschiderea unei anchete oferă părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu IP/16/1321 anticipează rezultatul acesteia.

Corina Creţu: Decizia Comisiei Europene privind deschiderea investigaţiei la Oltchim nu a venit în mod neaşteptat

Situaţia dificilă în care s-a aflat Oltchim în ultimii ani este publică, iar decizia Comisiei Europene de a deschide o investigaţie aprofundată în acest caz nu a venit în mod neaşteptat, a declarat, vineri, pentru scrie Agerpres, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

‘Situaţia dificilă în care s-a aflat Oltchim în ultimii ani este publică şi bine ştiută: dificultăţi financiare, mai multe tentative de privatizare eşuate şi datorii publice şterse. De această situaţie a fost conştient şi serviciul Comisiei competent – DG Concurenţă – de ani de zile. Prin urmare, această decizie a Comisiei nu vine în mod neaşteptat. Cu toate acestea, subliniez că deschiderea investigaţiei este un pas procedural, care nu influenţează rezultatul final în acest caz. Încurajez, însă, autorităţile române să colaboreze îndeaproape cu Comisia în elaborarea unui plan solid de restructurare a întreprinderii’, a susţinut ea.

Creţu a precizat că s-a întâlnit cu vicepremierul Costin Borc la începutul acestui an, pe 22 ianuarie, pentru a discuta despre situaţia angajaţilor şi a regiunii afectate.

‘Am oferit şi continui să ofer sprijinul meu în găsirea de măsuri şi investiţii, care pot fi finanţate prin fonduri europene şi care ar putea atenua consecinţele negative ale unei posibile restructurări, prin crearea de noi locuri de muncă şi oportunităţi pentru persoanele afectate. În acest scop, am semnalat posibilitatea de a realoca o parte din fondurile europene în cadrul Programului Operaţional Regional. Această decizie trebuie însă luată de autorităţile române; ea nu poate fi luată de Comisie. Nu pot decât să repet oferta mea de a sprijini autorităţile române în efortul lor de a găsi soluţii şi proiecte de investiţii pentru regiune’, a adăugat comisarul european.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...