Oltchim: datorii de 1,1 miliarde de lei ar putea fi şterse. Guvernul vrea conversia în acţiuni

Acţionarii Oltchim au fost convocaţi pentru a valida decizia Guvernului de a se converti în acţiuni datoria companiei de aproape 1,13 miliarde de lei către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Capitalul Oltchim ar creşte de peste 61 de ori.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 aug. 2012, 13:59
Oltchim: datorii de 1,1 miliarde de lei ar putea fi şterse. Guvernul vrea conversia în acţiuni

Statul deţine peste 54,8 % din acţiunile celui mai important producător local din industria chimică locală, Oltchim Rm Vâlcea (simbol bursier OLT), acţionari semnificativi fiind compania PCC SE din Germania cu 18,32% din actiuni şi fondul de investitii Carlson Ventures (Marea Britanie), prin intermediul Nachbar Services, care are are 14,02% din titluri.

Capitalul Oltchim urmează să fie majorat cu aproape 2,07 miliarde de lei, de la 34,3 milioane de lei, prin conversia creanţei AVAS de peste 1,128 miliarde de lei în acţiuni în valoare nominală de 0,1 lei bucata, ca şi prin aportul acţionarilor minoritari, de la care se aşteaptă peste 930 de milioane de lei, potrivit convocatorului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ataşat la articol.

La majorare vor putea participa acţionarii înregistraţi la data de 25 septembrie şi vor avea dreptul să subscrie 1000 de acţiuni noi dacă deţin deja 16,6 acţiuni.

Suma convertită reprezintă mai puţin de jumătate din totalul datoriilor Oltchim de la finalul lunii martie,de 2,55 miliarde de lei, creditorii principali fiind Electrica, băncile şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Datoriile către AVAS provin din preluarea de la Ministerul Finanţelor, în 2002, a creanţelor rezultate din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală se ridică la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.

În 2009, a mai avut loc o altă încercare de conversie a datoriilor producătorului de PVC către bugetul de stat, deputaţii aprobând o ordonanţă de urgenţă dată cu  un an mai devreme de Guvernul Tăriceanu. Datoriile care urmau să fier şterse atunci echivalau cu 135 de milioane de euro.

Comisia Europeană ar fi de acord potrivit oficialilor Guvernului.

În luna aprilie, companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, firmă deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, au depus oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...