Omul de afaceri Ioan Niculae, urmărit penal – surse

Ioan Niculae a ajuns în urmă cu puţin timp la sediul DIICOT. Omul de afaceri urmează să fie audiat şi pus sub acuzare în dosarul Romgaz, potrivit unor surse citate de Mediafax
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 07:22
Omul de afaceri Ioan Niculae, urmărit penal - surse

Omul de afaceri Ioan Niculae este aşteptat joi la sediul DIICOT, unde procurorii îi vor aduce noi acuzaţii în dosarul Romgaz – sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

La DIICOT au venit deja fosta soţie şi fiica lui Ioan Niculae, care vor fi puse şi ele sub acuzare.

De asemenea, procurorii vor începe urmărirea penală pe numele unor funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), acuzaţi că l-au ajutat pe Niculae să se sustragă sechestrului.

După ce DIICOT a început în anul 2012 urmărirea penală pe numele lui Ioan Niculae, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale lui Ioan Niculae, însă funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au întârziat procedurile, permiţându-i astfel omului de afaceri să vândă mai multe proprietăţi.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT şi în martie, pentru a-i fi adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu, prin faptul că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA – firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanţei supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD”, Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deţine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. El este proprietarul grupului InterAgro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu – câştigătoarea Cupei României 2014.

La sfârşitul lunii mai, Judecătoria Sectorului 1 a pronunţat divorţul omului de afaceri de Domniţa Niculae. Prin hotărârea luată atunci, magistraţii au respins cererea Domniţei Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Cererea de divorţ a fost înaintată de Ioan Niculae după aproximativ 31 de ani de căsnicie.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...