OMV, E.ON şi RWE îşi vând activele din Turcia

Nemţii de la RWE şi E.ON precum şi austriecii de la OMV se află printre companiile străine de utilităţi care vor să renunţe la centralele energetice pe care le deţin în Turcia, din cauza deprecierii lirei turceşti şi a preţului scăzut al electricităţii, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 mai 2015, 08:18
OMV, E.ON şi RWE îşi vând activele din Turcia

E.ON şi partenerul turc Sabanci Holding vor să-şi vândă centrala pe gaze Enerjisa, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Alte surse susţin că şi rivala RWE vrea să-şi vândă activele energetice din vestul Turciei iar OMV, proprietarul Petrol Ofisi, face demersuri pentru a găsi un cumpărător al companiei energetice Samsun.

Energia produsă din gaze naturale a ajuns în ultimii ani la 55% din totalul pieţei energiei din Turcia dar preţul ridicat al gazelor naturale importate din Iran şi Rusia au redus cota de piaţă la 40-44%, Guvernul îndreptându-se spre sursele de energie regenerabilă.

Analiştii susţin că va fi dificil pentru cele trei companii să găsească cumpărători din cauza cererii mai reduse pentru electricitate şi a supraproducţiei.

În prezent, în Turcia există 225 centrale electrice pe gaze, din care şase au o capacitate de peste 1.000 MW şi 46 peste 100 MW.

Pe plan global, reducerea cererii pentru energie a determinat E.ON să se dividă în două entităţi, în ideea de a renunţa la centralele electrice şi a se concentra pe energiile regenerabile şi reţele. Compania se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...