OMV Petrom a finalizat proiectul de modernizare a ICPT Câmpina, investiţie de 20,38 milioane de lei

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a finalizat proiectul de modernizare a Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnologică (ICPT) de la Câmpina, investiţie de 20,38 milioane lei, au anunţat, miercuri, reprezentanţi ai companiei.
Economica.net - mie, 18 nov. 2015, 09:51
OMV Petrom a finalizat proiectul de modernizare a ICPT Câmpina, investiţie de 20,38 milioane de lei

Potrivit unui comunicat al companiei, proiectul a fost finanţat din surse proprii şi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea competitivităţii economice’, Axa Prioritara 2 ‘Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate’, având un buget total de 20,38 milioane de lei inclusiv TVA (4,6 milioane euro), din care 6,85 milioane de lei – fonduri nerambursabile.

‘După mai mult de 150 de ani de exploatare a resurselor de ţiţei şi gaze din România, una dintre provocările acestei industrii pe plan local este declinul natural al producţiei provocat de maturitatea zăcămintelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, cum sunt cele de care dispunem acum la ICPT Câmpina, putem obţine date mai precise cu privire la structurile geologice şi putem testa noi soluţii de exploatare a zăcămintelor existente astfel încât să putem creşte productivitatea acestora’, declară Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea Upstream.

În cadrul proiectului de modernizare, a fost construit un depozit pentru stocarea carotelor geologice (probe geologice colectate în timpul forajului, din interiorul sondelor) şi au fost achiziţionate echipamente moderne de analiză pentru laboratoarele din cadrul institutului.

Analiza carotelor oferă informaţii utile pentru constituirea modelului geologic al zăcămintelor, precum vârsta geologică, porozitatea, permeabilitatea, saturaţia rocilor şi caracteristicile mediului în care acestea s-au format. Cu ajutorul acestor analize se poate estima cantitatea de hidrocarburi dintr-un zăcământ şi se pot stabili cele mai adecvate tehnici de exploatare.

ICPT Câmpina stochează peste 150.000 de cutii cu probe de carote geologice, care urmează a fi mutate în noul depozit. Cele mai vechi probe provin din sonde forate în epoca interbelică, perioadă în care analiza carotelor a devenit o practică la nivelul industriei.

Cea mai veche carotă din punct de vedere geologic are peste 540 milioane de ani şi a fost prelevată în anii ’80 de la o adâncime de peste 2.000 de metri, dintr-o formaţiune geologică ce corespunde erei Precambrian. Carota de la cea mai mare adâncime a fost recuperată dintr-o sondă forată la 7.025 de metri.

Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnice (ICPT) din Câmpina a fost înfiinţat în 1950, iar depozitarea şi analiza probelor geologice colectate din interiorul sondelor a fost una din primele sale linii de activitate. Institutul este singurul centru de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România şi are, până în prezent, 56 de brevete de invenţii şi încă 4 brevete în curs de examinare.

ICPT execută analize complexe în 6 laboratoare acoperind necesităţile activităţilor de Upstream, de la analize de carote şi caracterizarea fluidelor produse, evaluări de mediu, până la simulări avansate ale condiţiilor de curgere prin zăcământ în vederea creşterii ratei de recuperare a ţiţeiului.

În prezent, ICPT face parte din Divizia Upstream, Unitatea Domestic Assets din cadrul OMV Petrom.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din sud-estul Europei, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 66 milioane bep în 2014. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 780 benzinării, la sfârşitul lui 2014.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii 10 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 4,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...