OMV Petrom ar putea amâna listarea secundară pe bursa de la Londra

OMV Petrom a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pe data de 26 aprilie 2016, pentru a decide prelungirea până la 31 decembrie 2017 a termenului pentru aprobarea listării secundare a companiei la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit convocatorului şedinţei.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 09:31
OMV Petrom ar putea amâna listarea secundară pe bursa de la Londra

‘Având în vedere perioada lungă de timp pentru care această aprobare este acordată şi condiţiile actuale imprevizibile ale pieţei, începând cu 1 ianuarie 2017 şi până la 31 decembrie 2017, această aprobare va fi condiţionată de aprobarea Consiliului de Supraveghere, aprobare ce va fi cerută de Directorat oricând înainte de listarea secundară propriu-zisă a OMV Petrom pe Bursa de Valori de la Londra’, se arată în documentul citat.

Acţionarii OMV Petrom au aprobat, pe 22 septembrie 2015, listarea secundară a companiei pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit având la bază acţiuni suport, această aprobare fiind valabilă până la data de 31 decembrie 2016.

Totodată, pe 26 aprilie 2016, va avea loc şi Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, unde se va discuta propunerea Directoratului de a nu fi acordate dividende pentru anul financiar 2015.

În aceeaşi şedinţă a AGA vor fi aprobate rezultatele financiare ale companiei aferente anului trecut, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, în principal ca urmare a reducerii valorii contabile a activelor din Upstream, cauzată de scăderea cotaţiilor petroliere. Compania ar fi obţinut un profit net de 1,8 miliarde de lei şi un EBIT pozitiv de 2,5 miliarde de lei anul trecut, dacă nu ar fi trebuit să reducă valoarea contabilă a activelor din Upstream, au declarat oficialii companiei, într-o conferinţă de presă susţinută la finele lunii februarie.

‘Rezultatul operaţional înainte de taxe, respectiv EBIT, a fost pentru prima dată negativ (- 530 milioane de lei), din cauza preţului mic al ţiţeiului şi din cauza deprecierilor contabile din segmentul de Upstream. În absenţa lor, rezultatul ar fi fost pozitiv’, a spus Mariana Gheorghe, CEO al companiei.

La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Marje, a precizat că, dacă nu ar fi fost aceste deprecieri, compania ar fi obţinut un EBIT de 2,5 miliarde de lei şi un profit net de 1,8 miliarde de lei.

El a explicat faptul că OMV Petrom şi-a revizuit în 2015 de două ori, în jos, estimările privind preţul ţiţeiului, ceea ce a dus la o revizuire negativă a fluxului de numerar. Acest lucru a determinat, la rândul său, deprecierea valorii contabile a activelor din sectorul de explorare şi producţie din România şi Kazahstan.

‘Astfel, OMV Petrom a plătit 519 milioane de lei impozit pe profitul de 1,8 miliarde de lei, întrucât acest impozit nu a fost afectat de ajustările din depreciere. Totodată, am plătit redevenţe de 656 milioane de lei, iar, din acciză şi TVA, am plătit la bugetul de stat 1,17 miliarde de lei’, a mai spus reprezentantul OMV Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...