OMV Petrom respinge acuzaţiile potrivit cărora ar fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei

OMV Petrom respinge vehement acuzaţiile de neplată a obligaţiilor către stat, vehiculate în şedinţa de joi a Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, potrivit unui comunicat al companiei..
Economica.net - vin, 10 nov. 2017, 06:18
OMV Petrom respinge acuzaţiile potrivit cărora ar fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat în cadrul audierilor de joi că a prezentat comisiei un document potrivit căruia OMV Petrom ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 7 miliarde de lei.

În replică, oficialii OMV Petrom spun că, de-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate: ‘Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevenţele la petrol şi gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Întotdeauna a plătit corect şi la timp obligaţiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autorităţile competente’.

Reprezentanţii companiei prezintă în continuare câteva cifre privind impactul asupra veniturilor la bugetul de stat şi asupra economiei în ansamblu, din 2005 până în prezent. Este vorba despre 24,5 miliarde de euro plătiţi la stat sub formă de taxe, impozite, contribuţii sociale şi dividende cuvenite acţionarului statul român, precum şi 13,5 miliarde de euro investiţii.

‘Marea majoritate a investiţiilor au vizat producţia în România de ţiţei, gaze, carburanţi şi electricitate, contribuind astfel la menţinerea unui grad redus al dependenţei României faţă de importurile energetice’, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, OMV Petrom are o contribuţie semnificativă la asigurarea securităţii energetice a României, acoperind 40% din necesarul naţional de ţiţei, gaze ţi produse petroliere.

‘Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE creează spaţiu pentru denigrarea şi acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursa din Bucureşti şi la cea din Londra, cu investitori locali şi internaţionali, iar astfel de acuzaţii nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât şi acţionarilor săi, inclusiv statului român’, au adăugat oficialii companiei.

Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Joi, în cadrul Comisiei de anchetă asupra activităţii ANRE, Dumitru Costin, preşedintele BNS, a afirmat că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă aceşti bani nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent.

El a precizat jurnaliştilor că a sesizat Corpul de Control al premierului pe această temă şi că a prezentat Comisiei de anchetă un document în acest sens.

Ulterior, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă, a declarat jurnaliştilor, la finalul audierilor că este vorba despre prejudicii ca urmare a neplăţii TVA, a unor impozite pe salarii, pe clădiri, pe terenuri, neplata unor redevenţe, precum şi umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului.

‘Este un document în care domnul Dumitru Costin ne spune aşa: că la adresa OMV a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist, în cazul plăţii salariilor, al plăţii TVA, de modificare a formulelor şi neplată corectă a redevenţei – care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi, unde se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei – în ceea ce priveşte creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri şi, implicit, în dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare’, a arătat Iancu.

Potrivit acestuia, Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituţiile de control.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...