ONG-uri, despre bugetul Capitalei: Străzi reparate cu 200.000 de euro pe km şi bani puţini la pasaje

Reprezentanţii unor ONG-uri susţin că, potrivit alocărilor din bugetul Capitalei pe 2013, reparaţiile curente ale străzilor ajung să costă 200.000 de euro kilometrul, iar proiecte precum pasajele de la Mihai Bravu şi Colentina - Doamna Ghica nu dispun de suficiente fonduri pentru a fi finalizate.
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 18:58
ONG-uri, despre bugetul Capitalei: Străzi reparate cu 200.000 de euro pe km şi bani puţini la pasaje

Reprezentanţii asociaţiilor „Salvaţi Bucureştiul”, Funky Citizens şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei au arătat, într-o conferinţă de presă, că au analizat proiectul de buget al Municipiului Bucureşti, aşa cum a fost elaborat de Primăria Capitalei, susţinând că instituţia nu a respectat principiul transparenţei.

Aceştia au arătat că proiectul nu a fost pus pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) la secţiunea de dezbatere publică, pentru a permite cetăţenilor să formuleze sugestii şi comentarii, încălcându-se Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, şi că nu a fost organizată o dezbatere publică în şedinţa de adoptare a bugetului Capitalei, încălcându-se Legea 273/2006 a finanţelor publice locale.

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a spus că agenţia a făcut, de la sfârşitul lunii februarie, o solicitare către Primăria Capitalei să se organizeze o dezbatere publică pe proiectul de buget, dar nu a primit răspuns nici până în prezent.

Totodată, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, a spus că a fost extrem de greu de analizat proiectul de buget elaborat de Primăria Capitalei, dat fiind modul în care este consemnată repartizarea sumelor. El a mai spus că acest proiect a fost pus pe site-ul primăriei, spre a fi consultat de cetăţenii Capitalei, ca şi cum aceştia ar fi toţi contabili.

În ceea ce priveşte alocările din proiectul de buget, Nicuşor Dan, a semnalat mai multe nereguli. El a arătat că este prevăzută suma de peste 350 de milioane de lei pentru „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii”, din care 88 de milioane de lei ar urma să fie alocaţi Primăriei Capitalei, 200 de milioane de lei sunt pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică şi 60 de milioane de lei pentru spaţii verzi, alocaţi Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Nicuşor Dan a mai spus că aceste cheltuieli nu sunt detaliate, adăugând că ar dori să ştie cât costă întreţinerea Arenei Naţionale faţă de veniturile pe care le aduce.

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” a mai arătat că pentru reparaţii curente la străzi este prevăzută suma de 225 milioane de lei sau 50 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, la cele aproximativ 200 de străzi pe care le are în administrare primăria, totalizând aproximativ 250 de kilometri, cheltuielile pentru reparaţii curente la un kilometru de stradă s-ar ridica la 200.000 de euro.

Nicuşor Dan a precizat că suma este prevăzută în virtutea unui contract semnat de Primărie în 2011, prin care au fost atribuite lucrări de reparaţii curente la străzi în valoare de 440 de milioane de euro unui număr de 11 firme de asfaltare, banii urmând a fi alocaţi pe perioada a patru ani.

În 2012, licitaţia prin care a fost atribuit contractul a devenit obiectul unei anchete a Consiliului Concurenţei, care suspectează că cele 11 firme nu ar fi fost în competiţie, ci s-ar fi înţeles pentru împărţirea contractului, a mai spus Nicuşor Dan.

El a mai amintit că, în iunie 2011, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa finalizarea Cadastrului Verde al Municipiului Bucureşti – Registrul Spaţiilor Verzi, pe care însă nu l-ar fi văzut nimeni. În schimb, în proiectul de buget al Capitalei pe 2013 era prevăzută suma de 20 de milioane de lei pentru Registrul Spaţiilor Verzi din Capitală.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan a mai spus că nu sunt alocate fondurile necesare finalizării, în acest an, a unor lucrări precum Pasajul Mihai Bravu, pentru care mai este necesară suma de 104,76 milioane de lei, din care în 2013 sunt prevăzuţi 10,5 milioane de lei, Pasajul Colentina – Doamna Ghica, care mai necesită 85,72 milioane de lei, din care sunt alocaţi 10,5 milioane de lei, şi lucrările la linia de tramvai de pe Strada Liviu Rebreanu, unde s-au făcut decopertări, pentru care se alocă 25 de milioane de lei din suma necesară de 152 de milioane de lei.

În schimb, Primăria Capitalei ar vrea să înceapă lucrările pentru pasajul de la Piaţa Presei „doar cât să deranjeze”, întrucât pentru acest proiect în valoare de 104 milioane de lei, ce ar trebui finalizat în 2014, sunt alocaţi 15 milioane de lei, a precizat Nicuşor Dan.

Alţi 22 de milioane de lei sunt alocaţi în buget pentru Penetrarea Ciurel, proiect suspendat în instanţă irevocabil, precum şi şase milioane de lei pentru viitoarele pasaje de la Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, potrivit lui Nicuşor Dan.

Preşedintele Asociaţiai „Salvaţi Bucureştiul” a mai indicat că nu sunt alocate fonduri suficiente în proiectul de buget nici pentru terminarea lucrărilor de reabilitare a vechiului sediu al PMB de pe Bulevardul Regina Elisabeta, astfel că instituţia va plăti în continuare chirie la sediul de pe Spaliul Independenţei.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, sâmbătă, proiectul de buget al Capitalei, cu aproximativ 80 de modificări prezentate de consilierii municipali USL. Schimbările constau în principal în trecerea unor sume de bani de la un capitol bugetar la altul.

Bugetul a fost adoptat cu votul consilierilor USL, aleşii PDL din consiliu părăsind sala înainte de vot, iar cei ai PPDD abţinându-se.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că bugetul Capitalei votat sâmbătă în CGMB este unul paralel, care s-a născut spontan, sâmbătă dimineaţă, la comandă politică, precizând că, dacă nu va fi funcţional şi legal, îl va ataca în instanţă.

Bugetul general al Capitalei pentru anul în curs este de 4,52 miliarde de lei, din care bugetul local este de 3,8 miliarde de lei. Diferenţa o reprezintă veniturile spitalelor de la casa de asigurări de sănătate şi alte venituri proprii prin care spitalele îşi suportă cheltuielile pe care municipalitatea nu poate legal să le suporte, precum cheltuielile cu personalul, dar şi veniturile proprii ale altor instituţii precum cele de cultură şi artă.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...