OPEC: Îmbunătăţirea situaţiei economice în Europa şi SUA nu va duce la creşterea cererii de petrol

Cererea de petrol pentru 2015 nu se va modifica, în pofida îmbunătăţirii condiţiilor economice în Europa şi SUA, din cauza unei reduceri a creşterii în ţările în curs de dezvoltare, în special în China, a estimat joi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, relatează agenţia EFE.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 13:37
OPEC: Îmbunătăţirea situaţiei economice în Europa şi SUA nu va duce la creşterea cererii de petrol

OPEC subliniază că îmbunătăţirea perspectivelor privind cererea în ţările industrializate a fost contrabalansată de revizuirea în scădere din alte regiuni, şi, de aceea, estimează că, în total, consumul de petrol se va situa în 2015 la 92,45 milioane barili/zi, fără schimbări faţă de estimările din luna martie.

În pofida încetinirii creşterii economiilor în dezvoltare, la începutul lui 2015, OPEC preconizează că, din aceste ţări, în special din China şi alte ţări din Asia şi Orientul Mijlociu, va proveni două treimi din creşterea cererii din acest an.

OPEC a semnalat că luna trecută preţul de referinţă al petrolului a scăzut în medie cu 1,6 dolari/baril, din cauza ‘excesului’ de pe piaţă, care a făcut ca rezervele de petrol ale SUA să fie cu mult peste nivelul obişnuit.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a contribuit la acest exces ‘pompând’ în martie cu 810.000 barili/zi mai mult faţă de luna anterioară, până la o medie de 30,79 milioane barili/zi.

Această cifră este cu mult peste cererea estimată de organizaţie pentru petrolul propriu în 2015, de 29,3 milioane barili/zi.

În total, producţia mondială de petrol a crescut în martie cu 900.000 barili/zi, până la 94,52 milioane barili/zi, cu puţin mai mult de două milioane barili/zi peste cererea medie prevăzută pentru acest an, de 92,45 milioane barili/zi.

Cu această creştere a producţiei de petrol, atât în ţările OPEC cât şi în cele din afara grupului, şi fără semne că cererea ar putea absorbi această cantitate, va fi dificil ca preţul petrolului să poată creşte, sugerează analiştii organizaţiei.

‘Încetinirea ritmului de creştere a economiei Chinei, precum şi producţia ridicată (de petrol) în SUA au contribuit la un excedent global în furnizarea de petrol’, au concluzionat reprezentanţii OPEC.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...