Bătaia de la raft: Unde se mai luptă magazinul românului cu hipermarketul

Pentru prima dată, anul trecut comerţul tradiţional a fost depăşit de cel modern din punct de vedere al cotei de piaţă. ECONOMICA.NET vă spune în ce judeţe business-urile antreprenorilor locali mai contează.
Alina Stanciu - joi, 06 mart. 2014, 22:15
Bătaia de la raft: Unde se mai luptă magazinul românului cu hipermarketul

În urmă cu 14 ani, comerţul modern din România acoperea 10% din piaţa totală. Pe vremea aceea, lanţurile de magazine ale antreprenorilor locali sau chiar şi „chioşcarii” mai aveau încă un cuvânt de spus pe acesată piaţă. Anul trecut, din datele companiei de cercetare GFK, pentru prima dată  comerţul modern l-a depăşit pe cel tradiţional, cu o cotă de 53%. În acest context, ECONOMICA.NET a identificat acele judeţe în care antreprenorii locali încă mai au o anumită putere financiară. Am luat în calcul zonele în care există comercianţi locali cu afaceri de peste 80 de milioane de lei pe an. 

Vâlcea

Astfel, potrivit datelor furnizate de ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în judeţul Vâlcea antreprenorii români fac cele mai mari afaceri în retail. Mai precis, este vorba despre familia Mutu din Râmnicu Vâlcea care operează lanţul de magazine Annabella şi a cărei societate, Annabella SRL, are afaceri în valoare de 184,7 milioane de lei în 2012. Lanţul Annabella include în momentul de faţă 46 de unităţi cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 300 de metri pătraţi, în Râmnicu Vâlcea şi oraşele din zonă. Totodată, compania mai operează şi 3 magazine de produse prospete „Fresh”. 

Tot în Vâlcea, un alt antreprenor local, profesorul Dumitru Crăciunescu, a reuşit începând cu 1991 să dezvolte un lanţ de magazine cu suprafeţe de la 40 de mp la 400-450 de mp sub brandul Diana. Momentan opereză 27 de unităţi şi a raportat în 2012 afaceri în valoare de 52,6 milioane de lei, potrivit ONRC. Omul de afaceri deţine şi o fabrică de procesare a cărni şi este , totodată, acţionarul majoritar al Carvil-fosta întreprindere de industrializare a cărnii din Vâlcea, produsele fiind comercializate şi prin reţeaua proprie de magazine.

În Râmnicu Vâlcea au intrat francezii de la Carrefour, prin divizia de supermarketuri-Carrefour Market, dar şi nemţii de la Lidl& Schwartz care operează în oraş trei magazine: două Lidl şi un Kaufland. De asemenea, în oraş există două supermarketuri Billa.

Vaslui

Un alt judeţ în care puterea antreprenorilor locali se traduce prin business-uri de peste 80 de milioane de euro pe an este Vaslui. Compania Cleopatra Center deţinută de bârlădeanul Bularda Iulian şi care operează lanţul de magazine de proximitate Cleopatra, a raportat în 2012 afaceri de 84,6 milioane de lei, iar anul trecut aproximativ 97,4 milioane de lei. Sub brandul Cleopatra operează 9 magazine, câte trei în fiecare dintre cele mai mari oraşe din judeţ: Vaslui, Huşi şi Bârlad, suprafaţa medie a unei unităţi fiind de 120 de mp. „Tocmai datorită competiţiei încercăm să lucrăm în echipă, menţinem preţurile la un nivel cât mai avantajos pentru noi şi abordăm o logistică după sistemele retailerilor internaţionali”, au explicat pentru ECONOMICA.NET , oficialii companiei. Comerciantul are în plan să deschidă  4 noi  puncte de retail la Vaslui şi Huşi şi a bugetat pentru anul acesta afaceri în valoare de peste 116 milioane de lei.

Dintre retailerii internaţionali, în Vaslui operează Carrefour, cu divizia sa de supermarketuri (un magazin), Lidl (un magazin), Kaufland(un magazin).

Harghita

În Harghita, compania care operează lanţul de magazine Merkur din regiune are afaceri de 191,3 milioane de lei (în 2012). Deţinută de familia Boros, compania Elan-Trio SRL operează 15 magazine în judeţele Harghita, Mureş şi Covasna, dintre care 3 spermarketuri cu suprafeţe de până la 1.000 de mp şi trei magazine en-gros în Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Pentru anul acesta, retailerul are în plan inaugurarea a altor două-trei magazine în Ţinutul Secuiesc.”Ne dorim o extindere moderată. Noi încercăm continuu să asigurăm mulțumirea consumatorilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Csongor Komsa, directorul de marketing al companiei care operează şi magazine mai mici de 200 de mp.

Magazinele Merkur comercializează între 20.000 şi 40.000 de produse, dintre care în jur de 60% sunt articole care nu există în magazinele marilor lanţuri de hipermarketuri care operează în zonă (Lidl, Kaufland etc). De altfel, retailerul comercializează şi sub brandurile proprii Gobe şi Elan produse specifice gastronomiei ungureşti. „Avem două mărci proprii care sunt realizate de către producătorii locali din această zonă. Sunt în special brânzeturi, lapte, mezeluri”, susţine managerul companiei potrivit căruia succesul Merkur se datorează atât „preţurilor bune” cât şi faptului că au produse dedicate atât românilor cât și comunităţii maghiară. „Şi aici concurenţa este foarte mare din partea lanţurilor internaţionale. Dar avem preţuri bune plătind la timp şi comandând volume mari. De asemenea, pentru comunitatea maghiară este mai ușor pentru că etichetele și reclamele sunt bilingve. Clienţii noştri, fie că vorbesc română fie maghiară se descurcă mai bine în magazinele noastre pentru că etichetele produselor sunt bilingve. De asemenea, ne axăm pe produse importate din Ungaria şi încercăm să aducem pe rafturile magazinelor noastre cât mai multe produse care nu se află în celelate lanţuri”, mai spune Csongor Komsa, care crede că retailerii locali pot rezista mai bine dacă se asociază.

Dâmboviţa

Cu trei magazine Lidl (în Târgovişte, Moreni, Fieni), două Kaufland (Târgovişte), două Carrefour Market (Târgovişte) şi trei Mega Image (Târgovişte, Tărtăreşti, Găeşti) se pare că piaţa de retail din Dâmboviţa mai permite încă dezvoltarea comercianţilor autohtoni. Din datele ONRC, cel mai mare comerciant local după cifra de afaceri este compania Electrounivers deţinută de Dună Emil, cu 97,7 milioane de lei în 2012. Reprezentanţii companiei nu au dorit sa comenteze despre afacerile lor în retail, dar din datele ANSVSA, care oferă autorizaţii de funcţionare, compania deţine două magazin în Găeşti 

Carş-Severin

În judeţul Caraş-Severin au pătruns doar brandurile Lidl& Schwartz Lidl şi Kaufland cu unităţi în Reşiţa şi Caransebeş, Carrefour Market şi Billa. Astfel, retailerii locali mai au încă puterea de a se extinde. Din datele ONRC, cel mai mare retailer local este Collini Com SRL, deţinut de familia Bejinariu (Liviu şi Constatin) şi de Soceanu Nicolae. Compania are afaceri de 80 de milioane de lei şi un lanţ de 80 de magazine de proximitate sub brandul „Banat Bun” în  judeţele Timiş, Caraş Severin, Hunedoara, Arad, Mehedinti şi Bihor. „Cheia acestei dezvoltări este datorată cererii în continuă creştere a produselor noastre pe piaţă şi a dorinţei nostre de a satisface clienţii Banat Bun printr-un excelent raport calitate / preţ”, se specifică pe site-ul companiei. Business-ul din retail Banat BUn este completat de cel de creştere şi vânzare a puilor de carne şi a mezelurilor, dar şi a producţiei de ambalaje.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...