Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei ar fi ceva „nebunesc şi periculos”

'Elita politică europeană este închistată într-o carapace ideologică şi nu prea mai are nicio legătură cu realitatea', iar 'un exemplu clar' în acest sens îl reprezintă criza refugiaţilor, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul ceh Lidove Noviny, preluat de MTI.
Economica.net - sâm, 19 dec. 2015, 17:17
Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei ar fi ceva

‘Avem nevoie de o Europă cu identitate proprie şi cu stimă de sine pentru a putea fi din nou puternică’, întrucât Europa şi-a neglijat rădăcinile şi tradiţiile naţionale, a subliniat şeful executivul ungar.

În acest context el a estimat că ar fi ‘nebunesc şi periculos’ să se construiască o structură suprastatală cum ar fi Statele Unite ale Europei, ‘un continent fără naţiuni’. ‘Dar, din fericire, cetăţenii europeni vor avea forţa să se protejeze pe ei şi întregul continent’ în faţa unei asemenea evoluţii, anticipează şeful executivului de la Budapesta.

El a spus în continuare că aceia care privesc imigranţii ca pe o forţă de muncă îşi vor da seama într-o zi de dificultăţile ce privesc identitatea culturală şi problemele de coexistenţă în societatea europeană în cazul celor veniţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. ‘Ei nu se vor adapta stilului de viaţă european’, consideră Orban.

În statele cu comunităţi importante de imigranţi s-au dezvoltat ‘culturi paralele’, iar marele avantaj al statelor central-europene este că nu au astfel de societăţi paralele, a subliniat mai departe premierul ungar.

Cât despre ‘soluţiile naţionale’ în gestionarea crizei provocate de valul de migranţi, soluţii criticate de unii lideri europeni, în special de cancelarul german Angela Merkel, Orban a apreciat că ele sunt corespunzătoare în condiţiile în care nu există o abordare europeană comună.

Referindu-se la încercarea premierului britanic David Cameron de a reforma Uniunea Europeană, Orban a menţionat că blocul comunitar trebuie să-şi dea seama ‘unde a greşit’, iar apoi, plecând de aici, să ia deciziile privind revizuirea tratatelor europene.

El a mai vorbit şi despre o iniţiativă pe care o va lansa Republica Cehă în luna februarie, pentru ca statele membre să poată evalua actuala stare de fapt a UE şi să dezvolte o ‘viziune’ asupra evoluţiei blocului comunitar. Printre temele de pe agenda acestei iniţiative se vor regăsi, potrivit lui Orban, problemele provocate de dorinţa Bruxelles-ului de a controla gestiunea chestiunii migraţiei, ce ar trebui făcut dacă statele UE nu reuşesc să aplice regulile Schengen sau dacă a fost o decizie corectă să se omită fundamentele creştine în tratatele de bază ale UE.

Pe de altă parte, în interviul acordat publicaţiei cehe premierul ungar şi-a reluat şi teoria că, pentru unii politicieni, primirea imigranţilor extracomunitari ar fi de fapt ‘un import clandestin de votanţi’, întrucât în opinia sa aceştia vor vota în general cu partidele de stânga.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...