Organismele europene de reglementare vor studia costurile şi performanţele fondurilor mutuale

Organismele europene de reglementare din domeniul financiar vor derula un studiu de amploare asupra costurilor şi performanţelor fondurilor mutuale, urmând să analizeze atât fondurile pasive cât şi cele active, a declarat marţi preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), Steven Maijoor, informează Reuters.
Economica.net - mar, 17 oct. 2017, 14:58
Organismele europene de reglementare vor studia costurile şi performanţele fondurilor mutuale

În ultimii ani, fondurile mutuale pasive, care în mod normal percep cele mai mici comisioane pentru a urmări performanţele unor indici bursieri, au crescut semnificativ. Fondurile active percep comisioane mai mari pentru serviciile lor dar unele dintre ele au fost acuzate de critici că urmăresc un index printr-un intermediar ascuns în loc să îşi utilizeze propria expertiză pentru a alege investiţii.

Agenţiile de reglementare din Europa au început să fie interesate de comisioanele percepute de fondurile de investiţii pentru a încuraja populaţia să investească o parte mai mare în pensiile lor în loc să se bazeze pe stat.

Steven Maijoor a precizat că ESMA şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) vor evalua modul în care sunt raportate costurile şi performanţele produselor de investiţii, pentru ‘a creşte gradul de conştientizare a investitorilor faţă de randamentul net al acestor produse şi impactul comisioanelor şi taxelor’.

Steven Maijoor a subliniat că în contextul actual al dobânzilor reduse pentru investiţii, costurile şi comisioanele au devenit un subiect important. ‘Vrem să vedem în ce măsură costurile şi comisioanele afectează performanţele’, a spus preşedintele ESMA.

Organismele europene de reglementare vor obţine mai multe date cu privire la costuri şi comisioane graţie noilor reglementări UE în domeniul obligaţiunilor, cunoscute sub denumirea MiFID II, care vor intra în vigoare în luna ianuarie 2018. Steven Maijoor a apreciat că transparenţa crescută care va apărea datorită normelor MiFID II va stimula concurenţa şi va duce la scăderea comisioanelor pentru investitori.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Bruxellesul va publica o serie de propuneri destinate eliminării obstacolelor pentru vânzarea transfrontalieră de fonduri reglementare de legislaţia UE. ‘Aceasta va duce la lărgirea ofertei de produse ale fondurilor în UE’, a spus Dombrovskis.

La finele lunii august, premierul Mihai Tudose a declarat că Pilonul I de pensii are un randament mai bun decât Pilonul II, ceea ce înseamnă că statul e un mai bun administrator la acest lucru. Ulterior, premierul a precizat că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II din 2008 până în prezent a fost de aproximativ 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...